A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az idei szezon elejéhez képest hatalmas fellendülésről számoltak be a lapunk által megkérdezett klímaértékesítők Az elmúlt kánikulai napokban leginkább az előre nem ütemezett, főként a lakosságtól és a kisebb cégektől érkező megkeresések növekedtek: ezek esetében a kedvezőtlen időjárású nyár eleji időszakhoz képest 3-4-szeres a felfutás, de a tavaly nyári csúcsokhoz képest is 2-3-szoros a növekedés a jelenlegi kánikulában - mondta lapunknak Korbuly Máté, a Gas-Parts Europe (GPE) Kft. kereskedelmi vezetője. A nagy meleg azonban nem csupán a vásárlási kedvben okozott változást, a korábbi 1-2 hetes határidő helyett a megrendelők többsége néhány napon belül szeretné felszereltetni a légkondicionálót, ennek a GPE éjjel-nappali megoldásokkal mintegy 70 százalékos arányban képes megfelelni.



Az érdeklődők számának ugrásszerű emelkedéséről számolt be Széll Ferenc, a Pannon Klimatech Kft. műszaki vezetője is. Tapasztalataik szerint a megkeresések száma a szezon elejéhez képest ötszörösére nőtt. Ennek megfelelően a kevésbé terhelt időszak 1-2 napos várakozási ideje átlagosan egy hétre emelkedett, a beérkező érdeklődések felét tudja elvállalni a társaság. Az egy évvel korábbi időszakhoz képest azonban Széll szerint nem érezhető a forgalom bővülése.


Felpörgött a karbantartás iránti igény is, mivel több felhasználó tavaly nem végeztette el ezt a műveletet, a cégek erre külön csapatokkal is készülnek. A hosszabb ideig elhúzódó szerelések idejére pedig - garanciális problémák esetén akár ingyen - mobil klímákat bocsátanak az ügyfelek rendelkezésére. A klímapiacon alapvetően árcsökkenést hozott az idei év, mind a készülékek, mind a szolgáltatások terén: a magasabb kategóriájú termékek az akciók hatására akár 5-35 százalékkal is olcsóbbak lehetnek a tavalyinál, a szerelési árak azonban nem csökkentek ilyen mértékben. Az árakban különbséget jelenthet, hogy az 5-10 százalékos mozgásteret jelentő árleszorító alkuk ebben az időszakban nem jellemzőek.