Rob Minkoff amerikai rendező-producer elnökölte a zsűrit Ázsia nagyszabású seregszemléjén.

Az Oscar-díjas rendező, Nemes Jeles László a Napszállta című új filmjében nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozott, akikkel a Saul fiát is készítette, többek közt az operatőr Erdély Mátyással, a zeneszerző Melis Lászlóval, a díszlettervező Rajk Lászlóval és a jelmeztervező Szakács Györgyivel. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is.

A főszereplők Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár). A közel száz fős szereplőgárda nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben.

A Napszállta a Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével, a Filmalap 1,59 milliárd forintos támogatásával és a magyarországi filmszakmai közvetett támogatással, az Eurimages, az Aide aux Cinémas du Monde - Centre National du Cinéma et de l'image Animée - Institut Français, az Indéfilms 6, a Kreatív Európa - MEDIA és a TorinoFilmLab támogatásával.

A Napszállta világpremierje tavaly a velencei filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol elnyerte a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől, a Fiprescitől. Már a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte - írta közleményében a Filmalap.