Az emberek életében a pénz fontos szerepet tölt be, a pénzügyi döntések mögött pedig gyakran nemcsak racionális, hanem lélektani tényezők állnak.

A Financiológus rovat olvasói levelekre épül, és szándéka szerint olyan embereknek segít, akik széles értelemben véve valamilyen pénzügyi problémával néznek szembe.

Olvasónk írta: 

Tisztelt Financiológus! 

Az elmúlt héten akadtam egy cikkre, amelyben pénzügyi segítséget ígérnek, ajánlanak olvasóknak, így gondoltam én is megosztanám a problémámat. Szívesen venném a véleményüket, tanácsukat.

A téma az otthonfelújítási támogatás. A jogszabály az 518/2020. (XI.25) Korm. rendelet. Gondolom ismerik a szabályozást, a részletszabályokat is. A jogosultságot a 4.paragrafus szabályozza, aminek a (2) bekezdés b) pontja szerint az igénylő "valamint a jogosultságnál figyelembe vett valamennyi gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel rendelkezik".

Elváltunk a gyermeink édesanyjával, és közös felügyeletben állapodtunk meg. A két fiunk azóta az egyik héten az édesanyjuknál, a másik héten nálam lakik. Én újra meghazasodtam, az új otthonunkat kifejezetten úgy alakítottuk ki, hogy mindkét fiúnak saját szobája van, ahol az év egyik felében életvitelszerűen ott is laknak. 

Az állandó lakcímük a régi maradt, a lakcímkártyán az szerepel, nem is volt ebből eddig semmilyen probléma. Ugyanúgy jogosult vagyok én is a családi pótlékra, a különböző ellátásokra, a gyereket nevelő családok számára biztosított szja-visszatérítést is szó nélkül megkaptuk. Most légkondicionáló berendezést szereltettünk be, és ehhez szeretnénk igénybe venni az otthonfelújítási támogatást. Az igénylésünk el lett utasítva azzal az indokkal, hogy a gyerekek nem rendelkeznek " bejelentett lakcímmel" az érintett ingatlanban.

Számomra ez érthetetlen! Az Államkincstár döntése ellen elméletileg nincs jogorvoslat, még csak meg sem támadhatom az elutasítást! Előre is köszönöm a válaszukat.

Attila

A Financiológus válasza:

Kedves Attila!

Megértem a felháborodását, a jogszabály viszont kötelezi az államkincstárat, és az alapján sajnos nem nyújthat önnek támogatást. Az elvált szülők esetében valóban bonyolult a támogatási rendszer, és előnyben van az a szülő, akinél a gyerekek állandó bejelentett lakcíme van. 

A maximális, 3 millió forintos támogatást az a szülő igényelheti csak, akinél legalább egy közös gyermek él (lakcímkártya szerint), és eközben a másik szülőnél nincs egyetlen közös gyermek sem. A közös felügyeleti jog ezt nem befolyásolja, hiszen a gyermeknek ekkor is egy bejelentett lakcíme van, a szülők mindössze arról állapodnak meg, hogy a felügyelettel kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket egymás között megosztják.

Ha mindkét szülőnél él egy vagy több gyermek lakcímkártya szerint, akkor a szülők mindegyike a támogatási összeg 50 százalékára, vagyis legfeljebb 1,5 millió forintra jogosult. Nem csak a maximálisan visszaigényelhető összeg feleződik ilyenkor, de a számlák alapján visszaigényelhető összeg is, vagyis ha a benyújtott számlák alapján például 1 millió forint támogatás járna (például egymillió forintos anyagköltség és egymillió forintos munkadíj alapján), akkor csak félmilliót kap ilyenkor egy szülő. 

A patchwork családokban tovább bonyolódik a helyzet. Ha az elvált szülők közül mindegyik nevel közös gyereket, aki hozzá van bejelentve, de valamelyikük újraházasodik, és az új kapcsolatból is nevel közös gyereket, akinek a szülőjével együtt él. akkor maximálisan 3 millió forint támogatásra lesz jogosult. 

Szintén 3 millió forintra jogosult az a szülő, aki egyik elvált kapcsolatából nem maga neveli ugyan az összes gyerekét, de egy másik elvált kapcsolatából igen. Például az első házasságában született két gyerek közül egyet nevel, majd a második házasságában is született egy gyereke, akit ő nevel. Ha viszont egy ilyen második házasságban két gyerek születik, és őket is megosztva nevelik a szülők lakcímkártya alapján, akkor már csak másfél millió forint lesz a maximális visszaigényelhető összeg. 

Sajnos viszont ha a gyerek lakcíme nem a szülő címén van, akkor nem jár állami támogatás a felújításra. 

Ha Önnek is bármilyen pénzügyi kérdése, problémája akad, írjon nekünk bizalommal a [email protected] címre!