A Graboplast Zrt. 837 millió forintot fektet tatabányai üzemébe 317 millió forintos állami hozzájárulással. A cég az infrastrukturális fejlesztés és az exportnövelés mellett 139 helyi alkalmazott foglalkoztatását is garantálja - jelentette be nemrégiben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A beruházás 2021-ben kezdődik el. Egy új, SPC (Stone Plastic Composite) vinilpadló készítéséhez alkalmas gyártósort alakítunk ki Tatabányán. Ezt az új padlózatot a hagyományos vinilpadlókhoz képest jobb mérettartás, kisebb maradó benyomódás és kedvezőbb hővel szembeni ellenállás jellemzi - mondta Tanos Ádám, a társaság PR managere a Napi.hu kérdésére.

Az SPC padló előállítása teljesen hulladékmentes, mivel a gyártás során keletkező maradékokat másodlagos nyersanyagként használják fel. Ezen túl ragasztómentesen, úgynevezett klikkes technológiával fektethető, életciklusa végén pedig száz százalékban újrahasznosítható.

A Graboplastnak sem volt egyszerű 2020

A pandémia első, tavaszi időszakában egy időre a Graboplast termékek kiszállításai leálltak, majd egy nehéznek mondható második negyedév után a helyzet a harmadik negyedévtől normalizálódott. Július óta a vállalat piaci kapcsolatai folyamatosan javulnak. 2021-ben a Graboplast már mindegyik gyárában létszámnövekedéssel számol - felelte Tanos Ádám a hírportálunk azon kérdésére, hogy milyen nehézségeket jelentett a cég számára a koronavírus okozta gazdasági válság.

A Graboplast Padlógyártó Zrt. több mint száz országban értékesíti termékeit. A Céginfo.hu adatai szerint a cég Győrben van bejegyezve, fióktelepei között szerepel Tatabánya mellett Ábrahámhegy és Kecskemét is. A magyar tulajdonú vállalatot 2009-ben alapították.

A társaság nettó árbevétele 2019-ben több mint 18 milliárd forint volt, ami 6,4 százalékos növekedés az előző évhez képest, az adózás előtti eredménye pedig 284 millió forint, ami 109 százalékos gyarapodást jelent. Az alkalmazottai száma csökkent az idén. Amíg 2020 januárjában 619 főt foglalkoztattak, addig októberben valamivel kevesebb, 545 embernek adtak munkát.