Miután december 14-én megjelent a Magyar Közlönyben az Országgyűlés határozata Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztéséről, megnyílt a törvényes lehetősége annak, hogy az országgyűlési képviselővel szemben az ügyészség eljárási cselekményeket folytasson - írta közleményében a KNYF.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) december 15-én több helyszínen tartott kutatást, amely intézkedés során bizonyítási eszközöket foglalt le.

A nyomozó ügyészség Völner Pállal szemben a vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúját közölte.

A főügyészségen folyamatban lévő ügyben eddig 13 személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség.

Völner Pál a gyanúsítás közlésével szemben panasszal élt, a kihallgatásán rövid vallomást tett, amelyben tagadta a bűncselekmény elkövetését, kérdésekre azonban nem kívánt válaszolni - közölte az ügyészség.

Korrupciós gyanú a végrehajtók körül

Az ügyészség korábban közölte: megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökétől, Schadl Györgytől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. Összesen 83 millió forint jogtalan előnyt adott át Schadl Völnernek egyebek mellett azért, hogy Völner hivatali pozícióját és tekintélyét az Igazságügyi Minisztériumban dolgozó hivatalos személyeknél felhasználva elérje, hogy azokat a személyeket nevezzék ki végrehajtónak, akiket informálisan a kar elnöke támogatott - derült ki a képviselő mentelmi ügyében beterjesztett országgyűlési határozati javaslatból. Az ügyészség szerint Schadl a végrehajtói álláshelyek "lezsírozásáért" cserébe 885 millió forintot kaphatott hét, pályázaton nyertes véghajtótól, és ebből a pénzből juthatott Völnernek is.