A gazdasági válság hatására egyre kevesebb a szállítani való áru, a zsugorodó piacon a kamionosok és a kisebb teherautóval dolgozó vállalkozók százával dobják be a törülközőt - írja a Népszabadság.

A leépülés tavaly kezdődött, de igazán január óta gyorsult fel, a Nemzeti Közlekedési Hatóság nyilvántartásai szerint a visszaadott árufuvarozói engedélyek száma a 2008 második félévi szerény visszaesés után az idei első hat hónapban többéves rekordot döntött: a szakvállalkozások száma a tavalyi második félév végén 38-cal, az idén már 602-vel volt alacsonyabb - írja a lap.

Az NKH július 15-én zárt összesítése szerint fuvarozásra jogosító engedéllyel jelenleg 68,5 ezer - az egy évvel korábbinál csaknem kétezerrel kevesebb - áruszállító jármű rendelkezik.

Az árufuvarozói engedélyek számának alakulása nem mutatja meg az ágazat zsugorodásának tényleges mértékét, ugyanakkor évente még mindig több mint száz felkészületlen kényszervállalkozó keres lehetőséget a közúti fuvarozásban.

Megrendelésből azonban egyre kevesebb van, az áruszállítási piac az elmúlt egy évben mintegy 30 százalékkal zsugorodott. A fuvaroztatók kegyeiért harcoló teherautós vállalkozások emiatt öngyilkos árversenyre is készek - áraik sokszor már az önköltséget sem fedezik - írja a lap.