Öt év után további intézkedési kötelezettség nélkül zárult az az eljárás, amelyet az Európai Bizottság a gyógyszertárak tulajdonlása kapcsán indított - olvasható a Magyar Időkben.

A kormány 2010-ben döntött úgy, hogy hogy 2017 elejére fokozatosan gyógyszerészi tulajdonba kell adni a patikákat. Több gyógyszerlánc jogi fórumokon támadta meg a döntést, de nem jártak sikerrel.

Az Európai Bizottság lényegében saját akaratával került szembe - mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A bizottság a kétezres évek elején a gyógyszertár-alapításra és -tulajdonlásra vonatkozó piacnyitási ajánlásokat fogalmazott meg, és ha egy tagállam nem teljesítette azokat, kötelezettségszegési eljárást indított ellene. Így indult vizsgálat mások mellett Ausztria, Franciaország és Németország ellen, Olaszország ellen 2007-ben pedig még eljárást is kezdeményezett a bizottság az Európai Bíróságnál. A luxemburgi testület azonban 2009-ben hozott ítéletében megerősítette: az egészségügy és ezen belül a gyógyszertári szolgáltatások körében a szabályozás tagállami jogkör - tette hozzá.

Többek között emiatt a kormánydöntés miatt zárt be a Budapest egyik legnépszerűbb patikája a Déli Pályaudvar mellett.