A Napi Gazdaság pénteki lapszámának cikke

Lapunk értesülései szerint már beindult a felszámolási eljárás, amelyet a Kelet Holding hajt majd végre. ( A bírósági kijelölés értesüléseink szerint megtörtént,de a döntés még nem jogerős.) A hotelt tulajdonló és üzemeltető Szalók Holding részvényeinek immár közel százaléka a Magyar Fejlesztési Bank - illetve annak egyik leányvállalata - birtokában van.

Kérdésünkre a pénzintézet kommunikációs vezetője megerősítette a felszámolás tényét. Nyíri János lapunkhoz eljuttatott levelében kifejti, hogy az Egri Építő Zrt. 2008. május 26-án benyújtott kérelmében felszámolási eljárás megindítására vonatkozó kérelmet terjesztett elő a Szalók Holding Zrt. ellen a Heves Megyei Bíróságnál, mivel egy számlája nem került kiegyenlítésre. Majd hozzáteszi, hogy a társaság a felszámolást elrendelő végzést teljességgel megalapozatlannak tartja és bíróságon vitatja. Az MFB szerint a nyári ítélkezési szünet miatt egyelőre nincs még jogerős ítélet az ügyben.

Az egerszalóki sódomb melletti fürdőt 2007-ben, a négycsillagos hotelt viszont csak egy hónappal ezelőtt adták át. A 12 milliárd forintos - más vélemények szerint ennél jóval drágább beruházást az elmúlt években botrányok sorozata kísérte.

A külföldi befektetők - a delawari bejegyzésű HH Global Capital Inc - többségi tulajdonában levő cég valamint az egykori ügyvezető Csőke Lászlóhoz kötődő FCI Hungary birtokában levő Szalók Holding nem tudta tartani sem az építési határidőt, sem pedig a költségkeretet. A Széchenyi Tervből 800 millió forintos támogatást is elnyert projekt átadása ezért éveket csúszott. Feljelentések és vizsgálatok követték ezért egymást, és egy fiktív tőkeemelésre is fényt derítettek - több más visszaélés mellett!

Mindezek miatt az MFB korábbi vezetése több ízben tett feljelentést a korábbi többségi tulajdonosok és az ügyvezető ellen.(Tudomásunk szerint az egyik nyomozás éppen a felszámolást kezdeményező Egri Építővel kapcsolatos...) Lapunk megpróbált utánajárni ezen vizsgálatoknak is, mert a Szalókról szállingozó hírek a korábbi ügyvezető vizsgálati fogságáról és az egyik befektető rendőrségi kihallgatásáról szóltak.

Egerben a Heves megyei Rendőrfőkapitányság és a helyi ügyészség képviselője fogadta lapunkat, de a nyomozás jelenlegi állásáról egyáltalán nem akartak részleteket elárulni. Hasonlóképpen titokzatosságba burkolódzott a Budapesti Rendőrfőkapitányság - itt is folyik ugyanis egy nyomozás - is, amelytől írásban feltett kérdéseinkre többszöri ígéret ellenére sem kaptunk választ.

A szalóki hotel Saliris Resort Spa and Conference Hotel néven egyébként éppen egy hónapja működik. Az időközben négycsillagosra "fogyott" hotel a várnál jobb, 50 százalékos töltöttséggel üzemelt júniusban.

A cikk megjelenése után az MFB szóvivője, Nyiri János a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

"A Napi Gazdaság 2010. július 30-31-ei számának 1. és 4. oldalán „Felszámolhatják az egerszalóki hotelt" címmel megjelent cikk számtalan félreérthető és pontatlan állítását szíveskedjenek az alábbi közleménnyel korrigálni:

Helyreigazítás

A Napi Gazdaság 2010. július 30-31-ei számában, illetve az online kiadásában „Felszámolhatják az egerszalóki hotelt" című cikkünk pontatlanságait az alábbiakban tisztázzuk:

Az Egri Építő Zrt. 2008. május 26-án benyújtott kérelmében felszámolási eljárás megindítására vonatkozó kérelmet terjesztett elő a Szalók Holding Zrt. ellen a Heves Megyei Bíróságnál, mivel egy számlája nem került kiegyenlítésre.

A társaság a felszámolást elrendelő végzést teljességgel megalapozatlannak tartja, bíróságon vitatja. Tudtunkkal a nyári ítélkezési szünet miatt egyelőre nincsen jogerős ítélet.

Minden egyéb, különösen a szálloda esetleges lebontására irányuló utalás vagy következtetés megalapozatlan."
QP | Quality Placement