A nyomott ár részben a pálinkások szerény érdeklődésének a következménye - mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a napilapnak.

Egyrészt ugyanis a főzdék tavaly bevásároltak az akkor is olcsó alapanyagból, másrészt az adóemelés miatt a pálinkák iránti kereslet is visszaesett. Harmadrészt pedig egyes tételeknél a szárazanyag-tartalom valamelyest elmarad a szokásostól, vélhetően az átlagosnál hűvösebb időjárás miatt.

Az idén a virágzás ugyan jó volt, de a március-áprilisi aszály, az éjszakai fagyok, majd a hűvös, fényszegény és csapadékos május terméskiesést okozott. A FruitVeB ezek alapján 60-65 ezer tonnára, vagyis a sokéves átlag körülire becsüli az idei termésmennyiséget, ami 5-10 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

A szezon felfutása, az északkeleti termőtájak szilvaszüreteinek beindulása után azonban az árak folyamatosan zuhantak, és júliusban bedugult a piac: a frisspiaci nettó termelői árak sok helyen 30-50 forintos mélységébe zuhantak. Ennyiért pedig már betakarítani sem feltétlenül érdemes az árut.