A pénteki budapesti ünnepségen 15, a mentésben részt vevő búvár a legmagasabb búvár-elismerést, az úgynevezett negyedik csillagot is átvehette.

A magyar búvárok csúcsteljesítményükkel "újrafogalmazták a merülés szabályait", amelynek alapján a Búvár Világszövetség a szabálykönyv átírására készül - mondta el Nyíri Iván, az MBSZ elnöke hangsúlyozta.

Korábban Pintér Sándor belügyminiszter június 26-án, negyvenhat, a mentésben résztvevő búvárt, rendőrt és más segítőket tüntetett ki.

Az elfogadott standardok szerint ugyanis ilyen erős sodrású vízben 3 méteres mélység alatt nem lehet mozogni. A mentésben részt vevő búvárok viszont 6 méteres mélységben is eredményesen dolgoztak - magyarázta az elnök, hozzátéve, elismeréssel kell adózni a figyelemfelkeltő teljesítményüknek.

Szong Sun Keun, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének katonai attaséja a koreai nép nevében köszönetet mondott a magyar búvároknak helytállásukért.

Emlékeztetett arra, hogy speciálisan kiképzett dél-koreai katonai búvárok is részt vettek a mentésben. Hangsúlyozta: a közös munka során közel kerültek egymáshoz a koreai és a magyar búvárok, megtanulták, hogy közösen miként küzdjék le a nehézségeket.

"Látott küzdeni akarást, segítőkészséget, tiszteletet, türelmet, bátorságot, szakmai hozzáértést és tanúja volt barátságok kialakulásának" - mondta el Szathmári Zsolt merülésvezető, a kitüntetettek egyike az ünnepségen. "Ezek az értékek vezettek a sikerhez, ezért ezeket az értékeket kell megőrizni és tovább vinni" - folytatta a szakember.

Az ünnepségen, amelyen jelen voltak a kormányzat, a Terrorelhárítási Központ, a katasztrófavédelem és a koreai nagykövetség képviselői, a résztvevők egyperces néma felállással emlékeztek az áldozatokra.

A mentésben ezer rendőr, közel 274 szolgálati jármű, helikopterek, drónok, a Honvédelmi Minisztérium, a Terrorelhárítási Központ, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a vízimentők, polgárőrök, önkéntes segítők vettek részt a munkában.

A Hableány sétahajó - mint az ismert - összeütközött a Viking Sigyn nevű szállodahajóval a Margit-híd alatt néhány tíz méterre. A sétahajó másodpercek alatt elsüllyedt, összesen 35-en voltak a fedélzetén. Csak hét embert tudtak kimenteni, a hajón utazó 26 dél-koreai turista és a két fős magyar személyzet nem élte túl a balesetet.