Országos átlagban - az elmúlt húsz év hazai statisztikái alapján - napi 350-380 ember hal meg. Az operatív törzs által naponta közölt covid-halálozási adatok nem adódnak hozzá automatikusan ehhez a számhoz: gyakran előfordul, hogy amúgy is halálos kimenetelű betegségeket gyorsít fel a koronavírus-fertőzés - közölte a 24.hu-val Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete elnöke annak kapcsán, hogy a járvány áldozatai miatt mekkorára nőtt a terheltség a kegyeleti szolgáltatókon. Az elmúlt időszakban viszont ettől még jelentősen nőtt a terheltség, több a temetés.

Nemcsak a hamvasztóüzemek, de a hűtőházakban is gondokat okoz az elhunytak elhelyezése. A kórházak nincsenek felkészülve a megnövekedett terheltségre, emiatt a járványkórházaknál kiegészítő hűtőkonténereket helyeztek el. Ezek nem kegyeletsértők Palkovics szerint: a hűtőkonténerek modern és megfelelően berendezett szerkezetek.

Tavaly október óta hetente beszámolnak a temetkezési szolgáltatók a kormányhivataloknak arról, mennyi az aktuális férőhely a halotthűtőkben, és egymás számára is láthatóvá teszik az adatokat. Az üzemeltetők szükség esetén kisegítik egymást, megosztva kapacitásaikat: ilyenkor átszállítással oldják meg a helyzetet. Így a rendszer még működtethető, de azért ennek van felső határa - napi ötszáz elhunytat nem igazán bírnának a szolgáltatók - írja hosszú riportjában a portál.

Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTÉI) szerint is leterhelt az ellátórendszer, Budapesten a hamvasztás utáni elhelyezés mintegy 80 százalékra, a nagyobb városokban 60-70 százalékra tehető, a kisebb városokban, illetve falvakban már ez az arány csak 30-35 százalék. A harmadik hullám kezdete óta másfélszeresére emelkedett a forgalom, ezért folyamatosan, huszonnégy órában mennek a kemencék, hétvégéken is. Nagy a torlódás, pillanatnyilag is mintegy száz halott van itt a hűtőkben, és egy hamvasztás legkevesebb egy órán keresztül tart, de lehet két-három óra is az időtartam, attól függően, milyen testméretű az elhunyt.

Olyan helyzet így sem állhat elő, mint Bergamóban vagy Brazíliában, ahol nem tudták hová helyezni az elhunytakat: országszerte tizenhét hamvasztóüzem dolgozik feszített tempóban, ha valahol betelnek a férőhelyek, akkor oda küldik az elhunytakat, ahol tudják fogadni az elhunytat. Ilyen esetben bár a temetési ügyintézést gyorsították a kormányhivatalok, a szállítás miatt nőhet a várakozási idő a temetés előtt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport