Gépjárművenként  maximum 1 millió forintos 1 éves futamidejű rulírozó forgóeszközhitelt nyújt a Kavosz Zrt. a közúti fuvarozók számára az e-útdíj megfizetése érdekében. Szatmáry Kristóf, az NGM államtitkára jelezte: a mostani hitelkonstrukcióról szóló döntés összhangban van a kormány és a 3 legnagyobb fuvarozó érdekképviselet között létrejött stratégiai megállapodással. Az állam a készfizető kezességvállalással és 4 százalékos kamattámogatással segíti a fuvarozók hitelhez jutását.

Krisán László, a Kavosz vezérigazgatója szerint az útdíjhitellel a kkv-fuvarozóknak kínálnak hitelkeretet, amely az egy éves lejárat után maximum kétszer hosszabbítható meg. A vállalkozó kártyát kap, amellyel módja lesz az útdíj összegét fizetni. A hitelkeret révén a vállalkozóknak lehetőségük van arra, hogy "bevárják", amíg a megrendelő fizet a szállításért.

A hitelt Bubor +1,5 százalékon (ma kb. 6 százalék körül) nyújtja majd az eddig mikrohitelek forgalmazásában már bizonyított Kavosz Vállalkozásfejlesztési Zrt., amely a teljes elszámolást is vállalja a NAV és az NGM felé is. A termék elkészült, az informatikai háttér kialakítása folyamatban van, néhány napon belül a termék elérhető lesz a kamara és a VOSZ hálózatában. Papír alapon az igények befogadását július elsejétől már vállalni tudja a kamarai hálózat - mondta el Parragh László, az MKIK elnöke. Július közepére már minden bizonnyal használhatják a hitelkeretet a fuvarozó vállalkozók.

Azt, hogy végső soron mennyien fognak élni a konstrukcióval, ma még nehéz megbecsülni, az iparági adatok szerint 43 ezer olyan gépjármű fut, amelyre igénybe lehetne venni a konstrukciót. A hitel dedikált, vagyis a hitelkeretet csak és kizárólag útdíjfizetésre lehet felhasználni.