A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellcsoportja 2008. december 11-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott az Abeton-Viacolor Térkő Gyártó és Kereskedelmi Zrt., a Betonpartner Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Cemex Hungária Építőanyagok Kft. (korábban Danubiusbeton Betonkészítő Kft.), a Frissbeton Betongyártó és Forgalmazó Kft., a Holcim Hungária Cementipari Zrt., a Strabag Építő Zrt., a TBG Hungária-Beton Befektető, Gyártó és Forgalmazó Kft. és a TBG Frissbeton Betongyártó Kft. telephelyein.

A GVH azért indít versenyfelügyeleti eljárást fent nevezett vállalkozások ellen, mert a rendelkezésére álló információk alapján feltehető, hogy nagyjából 2002. óta a Magyarországon betongyártást végző meghatározó vállalkozások között folyamatos találkozók zajlanak, melyek során a betontermelők jelenlévő képviselői a betonárak magasan tartásáról, a piac felosztásáról, illetve a már kialakult piaci status quo fenntartásáról egyeztetnek. A találkozók jellemző helyszínei a vállalkozások szék- és telephelyei. További jellemzője a tárgyalásoknak, hogy azok rendszerint az adott térség árairól és piacáról szólnak.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható - áll a GVH közleményében.
QP | Quality Placement