Baji Csabát a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. eddigi vezérigazgatóját a társaság igazgatóságának elnökévé, így a jövőben elnök-vezérigazgatóként látja el a társaságcsoport irányítását. Faragó Csaba, eddigi elnök lemondott tisztségéről, ő más fontos megbízást kap a jövőben - közölte az MVM. A vállalat közgyűlése elfogadta a csoport 2010. évi konszolidált mérlegét és eredménykimutatását, 876,3 milliárd forintos mérleg-főösszeggel, és 21,8 milliárd forintos adózott eredménnyel. A közgyűlés döntése értelmében a társaság 12,5 milliárd forintos osztalékot fizet.

Az MVM üzleti tervében 2010 első felében előirányzott 27,5 milliárd forintos adózotteredmény-célkitűzéséhez képest 5,7 milliárdos az elmaradás, ez a tavaly év végén bevezetett ágazati különadó befizetéséből adódik, ami a társaságcsoportnál 6,1 milliárd forintot tett ki. Az előző vezetés által meghatározott terv elsősorban a gazdasági válság hatására csökkenő értékesítési átlagárak miatt több mint 33 milliárddal alacsonyabb eredménnyel számolt a korábbi évhez képest. A társaságcsoport tavaly hivatalba lépett menedzsmentje korábban döntést hozott a veszteséget termelő szerződések megszüntetéséről és a vagyonvesztés megállításához szükséges lépesekről - írja a közlemény.

A korábbi hatalmas terhet jelentettek a vállalat számára, a 2010-es eredményt csökkentő tételek voltak az üzleti tervben nem szereplő, a Vértesi Erőmű Zrt. csődeljárásával összefüggő leírások, a Mátrai Villamos Művek Termelő Zrt. beruházásának leállítása kapcsán a selejtezés elszámolásának hatása, valamint a Kárpát Energo Zrt. eszközeinek selejtezése. A korábbi veszteségforrások kiemelt részét sikerült kiiktatni, illetve minimalizálni, és jó úton haladunk, hogy egy új üzleti stratégia mentén ismét növekedési pályára állítsuk az MVM Csoportot - fogalmazott Baji.

A stratégiában kitűzött, az MVM termelői portfóliójának bővítésére irányuló célkitűzések a terveknek megfelelően folytatódnak tovább. A közgyűlés elfogadta az MVM és az MVM Csoport 2011-es üzleti tervét is, amelynek egyik kiemelt célja, hogy a csoportszintű hatékonyabb irányítási mechanizmusok és szervezeti, működési struktúra kialakításával erősítse pozícióját a hazai és regionális energetikai piacon.