Nemrég Dávid Ferenc leköszönt VOSZ-főtitkár kiszivárogtatására derítették ki, hogy a Henkelnél már az új túlóra-szabályok hatályba lépése előtt bevezették a 68 órás munkahét lehetőségét. A német gyökerű társaság közleménye szerint a folyamatosan változó (FMCG) piaci igényekhez való alkalmazkodáshoz a körösladányi üzem gyártási folyamatainak rugalmassága nélkülözhetetlen. Ez biztosítja a gyár növekedését, a beruházásokat, a munkahelyek fenntartását és új munkahelyek teremtését. Ennek a rugalmasságnak az érdekében alkalmazzák a munkaidőkeretet már több mint 15 éve. Jelenleg ezen gyakorlaton a kollektív szerződésekben nem kíván változtatni a Henkel, függetlenül a munka törvénykönyve 2019-es változásaitól.

A Munka törvénykönyve már 2002 óta lehetővé teszi az egyenlőtlen munkaidőbeosztás, azaz a munkaidőkeret alkalmazását, mely számos hazai vállalatnál alkalmazott, törvényes munkaszervezési eszköz. A körösladányi gyárban az érdekképviselet és a vezetőség között a munkaidőkeret 2003-as bevezetése és kollektív szerződésbe foglalása óta folyamatos, konstruktív egyeztetés zajlik, mely alapján a munkavállalók érdekében egyre több védelmi pontot és jelentős kedvezményeket építettek be a munkaidőkeret szabályozásunkba. Ezzel a pozitív gyakorlattal a Henkel felelősségteljes munkáltatóként jár el munkavállalói védelmében, miközben törekszik a versenyképes működés fenntartására - állítja a vállalat.

A vállalat szerint kollektív szerződésük hosszú évek óta számos juttatást és anyagi támogatást biztosít munkatársaiknak és családjaiknak, mint például a 13. és 14. havi fizetés, a minden dolgozónk számára egységes bruttó 700 ezer forintos Cafeteria keretük tartalmaz évente teljes körű preventív szűrővizsgálat és korlátlan hozzáférés magánklinikai orvosi ellátáshoz, táppénzkiegészítés 30-90 nap között, gyermek születése esetén pénzbeli támogatás, iskolakezdési támogatás még a felsőoktatásban résztvevő gyermekek után is, kamatmentes kölcsön lakásvásárláshoz, vagy felújításhoz, saját termékek kedvezményes vásárlása - a teljesség igénye nélkül.

A körösladányi gyáruk több, mint 60 km-es sugarú körben számtalan településről vonzza a munkavállalókat. Ez a Henkel szerint köszönhető az átlagon felüli bér- és juttatási rendszerünknek, a modern munkahelyi környezetnek, és a Henkel társadalmi szerepvállalásának Körösladányban. Aktív tagja vagyunk a helyi közösségnek, non-profit szervezeteket, egyesületeket támogatunk, önkéntes munkatársaink által fenntarthatóságra oktatjuk a fiatal generációt a környező települések általános iskoláiban, a már tradicionálisnak nevezhető Henkel Majális rendezvényein nemcsak munkatársaink és családtagjai, de a helyi közösség tagjai is ingyenesen vehetnek részt.