Hétfőn háromnegyed 10 után jelentette be a Miniszterelnökség, hogy 12:15-kor rendkívüli bejelentést tesz a kormány nevében Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Részletesebb tájékoztatást a témáról, azonban a hírre a forintárfolyam az euróval szemben gyorsan gyengülni kezdett.

A forint hajnalban még erősödött a közös európai fizetőeszközzel szemben, hétfő 8:30-ig 404,399-ig zárkózott fel. Aztán gyengülni kezdett, de igazi lendületet az értékvesztés 9 óra körül kapott, amikor is 408,359-ig esett a forint. A dollárral szemben 391,1-nél volt a napi csúcs, de 10:15-kor már 393,4 volt az árfolyam.

Az várható a múlt heti fejlemények alapján, hogy szó esik majd Palkovics László ipari és technológiai miniszter múlt szerdán beadott lemondásáról, amelyet hivatalosan még nem fogadott el Orbán Viktor miniszterelnök. Azonban maga a tárcavezető már több kollégájának is jelezte, hogy távozna a kormányból.

Arra is van esély, hogy a jogállamisági eljárásról is szó esik, mivel az Európai Bizottság felfüggesztette mintegy 2700-3000 milliárd forintnyi magyar kohéziós támogatás kifizetését. Csütörtökön pedig a német parlament határozatot fogadott el, hogy ha aggályok merülnek fel, ne fizessék ki az Orbán Viktor vezette kormánynak a felfüggesztett támogatásokat, Németország az Európai Tanácsban szavazzon a döntés ellen. Itt még a kormány hivatalosan nem reagált a berlini lépésre.