Az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházása elismerést a BMW Manufacturing Hungary Kft. kapta - írta az MTI.

Az év technológia-intenzív beruházása elismerést az SK Battery Hungary Kft. vehette át.

Az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalata a Robert Bosch Kft. lett.

A Thermo Fisher Scientific kapta az év kiválósági központ beruházása elismerést.

Az év mérnöki iroda beruházása elismerésben a Jaguar Land Rover részesült.

Az év k+f beruházója elismerést az AVL Autókut Mérnöki Kft. kapta.

Az év ipari parkja elismerés az Ipari Park Komáromé lett, míg az év magyar beszállítója címet a Bálind Kft. érdemelte ki.

Tavaly minden eddiginél több, összesen 98 beruházás érkezett az országba, amelyeknek köszönhetően a következő években 17 024 új munkahely jön létre - mondta Ésik Róbert, a HIPA vezérigazgatója.

A HIPA idén a regionális különbségek csökkentésére összpontosít, ugyanis az ország korábbi kelet-nyugati megosztottságát, most a nagyberuházások miatt egyfajta észak-déli megosztottság kezdi felváltani. Ezért az idén az ügynökség nagyobb hangsúlyt helyez majd az ország déli területeire - mondta Ésik Róbert.

Tavaly a HIPA-n keresztül több mint 4,2 milliárd euró beruházási érték érkezett Magyarországra, ez 1380 milliárd forintnak felel meg - mondta az MTI szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a díjátadó gálán. Ezek az eredmények nem jöhettek volna létre a magyar emberek szorgalma, a beruházó nagyvállalatok által képviselt csúcsteljesítmény és a magyar kormány sikeres gazdaságpolitikája nélkül. Utóbbinak köszönhető, hogy a magyar beruházási környezet az egyik legvonzóbb Európában - véli a miniszter.

A beruházás ösztönzési rendszeren keresztül érkezett beruházások által létrehozott munkahelyeken adott átlagfizetés tavaly 40 százalékkal, 425 ezer forintra emelkedett.