"Magyarország a Kárpát-medence közepén egészen az 1900-as évekig vízben bővelkedő és így erős mezőgazdasággal rendelkező ország volt. A középkorban itt áthaladó idegen krónikások a tengernyi hal országaként emlegették. A vízelvezetés már a 19. században elkezdődött, de főleg a második világháború után, immár gépesítve, nagy hatékonysággal kivitelezve néhány évtized alatt kiszárította az országot" - kezdi cikkét a DONGÉR-KELŐÉR Vize Egyesület részéről Toldi Csaba a Válaszonline.hu-n megjelent cikkében, amelyet az Alföld egyik részéről, a homokhátságról írt.

Már korábban is lehetett tudni, hogy a klímaváltozás, az aszályok miatt a megfelelő vízpótlás nélkül a Homokhátságból félsivatag válik, mert több víz párolog és távozik kivezetéssel (700 mm), mint amennyi csapadék érkezik (500-550 mm). Ez viszont 2020-ra valósággá is vált: a Homokhátságot félsivatagos környezetbe sorolták.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az emberi beavatkozás - csatornázás, vízelvezetés - miatt a talajvízszint helyenként 5-9 méter mélyre süllyedt. Nincs olyan rövid tenyészidejű gazdasági növény, amely ebből a mélységből vizet tud felvenni. A mezőgazdaság más szereplői, az állattenyésztők is szenvednek: a legelők a légköri aszály miatt kiégnek. Évente egy kaszálással kell beérni a gazdáknak, ami tulajdonképpen egy tisztítókaszálásnak felel meg, megfelelő terméshozam már nem várható.

Az Egyesület szerint a helyzet még menthető, hogy a Homokhátság teljesen sivataggá váljon: ehhez viszont mesterséges árasztások is kellenek: erre javasolják, hogy a csatorna jobb oldalán lévő kaszálót árasztják el néhány centiméter magas vízzel időszakosan, addig a bal oldalon lévő szántón nem áll a víz. A gabonavetés gyökérzónájában viszont ott van, amiből a növények a kezdeti növekedési időszakban sokáig táplálkozhatnak. A talaj a legjobb víztározó.

A szakemberek egyébként már a hatvanas években is látták, hogy a totális vízelvezetés tönkre teszi a vidéket, ezért a csatornákon zsiliprendszert és vízvisszatartásra alkalmas műtárgyakat építettek. Sajnos ezeket a meghozott törvények miatt még soha nem használták és mára már tönkrementek. A Homokhátságon viszont ezek felújítása szükséges lenne.