Másfél milliárd forint rendkívüli támogatást nyújt az Agrárminisztérium azoknak a gazdáknak, akiknek jelentős kárt okozott a január 30-i viharos időjárás - írja a Magyar Nemzet. Az érintettek – elsősorban a hajtatottzöldség-termesztéssel foglalkozó termelők – március 7–11. között nyújthatják be a károk ellentételezésére igényelt támogatáshoz szükséges kérelmeket.

A kompenzáció mértéke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által igazolt kár összegének legfeljebb nyolcvan százaléka lehet. A vihar miatt elpusztult vagy károsodott növénykultúra után alapesetben a kárenyhítési rendszer fizet kompenzációt. A nem biztosított termelőeszközökben bekövetkezett jelentős károkat ugyanakkor most részben az Agrárminisztérium kompenzálja.

A támogatásra kizárólag azon mezőgazdasági termelők jogosultak, akiknek a termelőeszközükben keletkezett viharkárt az agrárkamara már a vihar után közvetlenül felmérte és leigazolta, valamint a kármegállapítása során tett adatokat a Magyar Államkincstárnak március 3-áig továbbította. A kamara újabb kárbejelentést már nem fogad.