Hatalmas fordulat várható az idén a lakásbiztosítási piacon. Egymás után adja ki ugyanis az újabb engedélyeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a különböző biztosítók számára úgynevezett minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (mfo) forgalmazására. Gyors egymásutánban megkapta az engedélyt a Groupama, a Colonnade és a Generali is. Korábban sikerrel pályázott már a minősítésre termékeivel az Union, a Wáberer és a Köbe is. Ráadásul az MNB közlése szerint, amit a Napi.hu-nak nyilatkozó biztosítók is megerősítettek, újabb szereplők is hamarosan megjelennek a piacon. A Magyar Posta Biztosító és az Allianz például mindenképpen szeretné elindítani az mfo-t még az idén.

Több szolgáltatás alacsonyabb díjért

Ez nagyon jó hír a lakásbiztosítással rendelkezőknek, mivel az új biztosítások megjelenésével várhatóan erősödni fog a piaci verseny. Ezen a piacon jelenleg 12 szereplő van, de a 85 százalékát a négy legnagyobb szereplő birtokolja (Aegon, Generali, Groupama, Allianz). Magyarországon a szolgáltatási szint alacsonyabb, mint a jóléti államokban, a kárhányad 40 százalék körül van. Az mfo-k egyik jellemzője, hogy a kárhányad nem lehet túl alacsony, ha így történne, akkor újra kell számolnia, és csökkentenie kell a díjat a biztosítónak.

Az MNB az mfo-val azt próbálja elérni, hogy a szolgáltatások színvonala javuljon, kevesebb legyen az alul- és a túlbiztosítottság. Az ügyfelek az ilyen lakásbiztosításokkal a korábbinál több szolgáltatást, magasabb védelmet kaphatnak, és a kizárások között csak olyanok vannak, amelyek szakmailag indokoltak.

Az mfo-feltételek szerinti otthonbiztosításokat három havonta lehet majd felmondani, nem évente, mint a szokásos piacon lévő konstrukciókat. A sztenderd csomagban szerepelnie kell 15-féle elemi kár fedezésének. Ezek a tűz, a füst és korom, a robbanás, a villámcsapás, a villámcsapás indukciós hatása, a vihar, a felhőszakadás, a jégverés, a hónyomás, az árvíz, a földrengés, a földcsuszamlás, kő- és földomlás, ismeretlen építmény beomlása, idegen jármű ütközése, idegen tárgy rádőlése.

Általános modulként be kell venni a vízkárt, ez az elfolyt, vízre beázásra egyaránt vonatkozik, valamint a betörést, a rablást, a besurranást, a rongálást, vandalizmust, az üvegtörést és a felelősségbiztosítást. Vannak kiegészítő modulok, amelyeket kötelező nyújtani, ezek az értéktárgy, készpénz, különleges üveg, a kerti dísznövények biztosítása, valamint a balesetbiztosítás.

Lassú volt a termékfejlesztés

A jegybank jelenleg háromféle pénzügyi terméket láthat el "minősített fogyasztóbarát" címkével. Megkaphatja ezt a titulust a lakásbiztosítás mellett a lakáshitel és a személyi hitel is. Míg azonban a bankok a lakáshitel és a személyi hitel esetében jóformán azonnal lecsaptak a lehetőségre, és egymással versengve próbálták már az indulás utáni első napokban megszerezni a minősítéseket, a biztosítók egy szereplő kivételével nem kapkodták el a termékfejlesztést.

A jegybank tavaly januárban indította el az mfo-t, de az induláskor egyedül az Union nyújtotta be a pályázatát, a többi szereplő kivárt. Az Union tavaly március 4-én kapta meg a minősítést, majd két viszonylag kis szereplő, a Wáberer és a Köbe következett, amelyek tavaly novemberben szerezték meg a minősítést.

A termékfejlesztésnél a legnagyobb kihívást az okozta a biztosítóknak, hogy az MNB a minimális kárhányaddal kapcsolatban is elvárásokat fogalmazott meg, ami komoly számításokat követelt meg a biztosítás matematikusoktól. Emiatt nem is lehetett a meglévő termékeket többé-kevésbé átalakítani, teljesen elölről kellett kezdeni a fejlesztést - nyilatkozta korábban a Napi.hu-nak Gorda Zsolt, a Köbe innovációs és termékfejlesztési igazgatója.

Tapasztalat még kevés van

Mivel az mfo-k csak most indulnak a legtöbb biztosítónál, köztük két nagy szereplőnél, a Groupamánál és a Generalinál is, a piacon még kevés a tapasztalat azzal kapcsolatban, hogyan fogadják az ügyfelek az új koncepciót. Az Union, amely már lassan egy éve, tavaly március 16-tól értékesíti a terméket, is csak arról számolt be, egyre több ilyen szerződést kötnek. Azok az ügyfelek, akiknek másféle lakásbiztosításuk van az Unionnál, szintén kérhetik a szerződésük módosítását mfo-sra.

A díjak valóban kedvezőek. Az Unionnál egy 60 négyzetméteres budapesti lakásra akár már 20 ezer forinttól köthető mfo-biztosítás, míg egy 120 négyzetméteres családi ház esetén 38 ezer forintnál indul a tarifa.