A Magyar Közlönyben megjelent határozat a külgazdasági és külügyminisztert, illetve az általa kijelölt személyt jogosítja fel a megállapodás aláírására.

A Céginfo.hu adatai szerint a Jász-Plasztik Kft. 1990-ben alakult. A jegyzett tőkéje 276 millió 250 ezer forint. A tulajdonosai Kasza Lajos, Kasza Lajos János és Kasza János István. A 2019-es üzleti évet 85,6 milliárd nettó árbevétel mellett 11,8 milliárd forint adózás előtti eredménnyel zárta.

A Napi.hu is hírt adott arról, hogy 2020 márciusában tett pontot a Kúria az úgynevezett akkumulátor-kartell végére. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntését részben magalapozottnak találta, de az általa kiszabott bírságot megsemmisítette. A GVH a kartellezést bizonyítottnak találta és összesen 112 millió forintos bírsággal sújtotta az érintett cégeket. A győri székhelyű Alcufer 28, a Fe-Group Invest 50 millió, a jászberényi Jász-Plasztik Kft. pedig 34,2 milliós bírságot kapott. Az Akkucity Kft. és a Ventum Kft. viszont nem kapott bírságot.

A Hivatal szerint az egyezkedés végső célja az volt, hogy biztosítsák a Jász-Plasztik Kft. által felépítendő ólomakkumulátor feldolgozó kohóalapanyag szükségletét és felosszák a piacot. Ez utóbbi érvelés a piacot ismerő szakemberek szerint már öt évvel ezelőtt is "sántított", mert az eljárásban érintett cég akkor is a hazai piac legnagyobb begyűjtőjének számított. A Jász-Plasztik ugyanakkor a kelet-európai régió egyik meghatározó akkumulátor gyártója, évente 2 millió cellát állított elő, a használt akkumulátorok feldolgozására szolgáló kóhó pedig az elmúlt években megduplázta kapacitását - ez egyébként jelenleg évi 50 ezer tonna.

Idén januárban tűz ütött ki a Jász-Plasztik Kft. nagy méretű üzemcsarnokában, amit csak egy nap után sikerült megfékezni.