Meghaladta a 47 ezer megawattórát a HUPX magyar áramtőzsde első kereskedési hónapjának összesített forgalma - közölte a HUPX Zrt.

Az átlagos napi forgalom az időszak során végig 1500 megawattóra felett alakult, de volt olyan nap is, amikor 4550 megawattóra forgott a magyar börzén.

Az eddig csatlakozott tagok részvételi aránya 100 százalékos, s a korábban óvatosan indító tagok is egyre gyakorlottabban használják a rendszert - legalábbis erre utal a beadott ajánlatokban megfigyelhető volumen-növekedés.

A csatlakozási folyamatot lezárt, aktívan kereskedő tagok száma augusztus 20-án 13 volt.

A HUPX az első kereskedési hónap minden napjának minden órájára tudott referenciaárat adni, ez az ár pedig együtt mozgott más villamosenergia-tőzsdék átlagárával.

A magyar szervezet villamosenergia-piac ára az elmúlt időszakban szinte teljesen megegyezett a német (EPEXSPOT), az osztrák (EXXA), a svájci (EPEXSPOT) és a szlovák (ISOT) tőzsdék áraival (maximum 1 Euro eltérés mutatkozott).

A magyar piac jelenlegi fejlettsége lényegében azonos más európai országok áramtőzsde-induláskori állapotával.

A tervezett 1500 megawattórát közel 50 százalékkal meghaladó forgalmú nyitó kereskedési napot követően a piac stabilizálódott, kiegyensúlyozottabbá vált - mondta a Medveczki Zoltán, a HUPX vezérigazgatója.

Medveczki szerint a HUPX is hasonló fejlődési pályát járhat be mint a ma már 5-10 éves európai áramtőzsdék, ahol mára az országok összfogyasztásának átlagosan 10-12 százaléka fordul meg.

Az első hónapban tapasztalt növekedési ütem fennmaradásával a piac fejlesztéséhez elengedhetetlen új termékek bevezetésére is a tervezettnél korábban kerülhet sor - tette hozzá a vezérigazgató.