Az OTP bolgár leánya, amely az első félév végére eszközvolument alapján a  második legnagyobb pénzintézetté vált a bolgár piacon a bolgár bankrendszer teljesítményénél jobb eredményt ért el, azzal, hogy az idei első félévben 18 százalékkal 65,3 millió levára esett vissza a profitja - mondta Violina Marinova, a DSK Bank vezérigazgatója az MTI-nek.

A vártnál jobb eredmény a bank tevékenységéből származó magasabb bevételeknek és az alacsonyabb működési költségeknek volt köszönhető - tette hozzá a vezérigazgató.

Tájékoztatása szerint a DSK Bank megőrizve piacvezető pozícióját, 1,24 százalékos lakossági hitelállomány növekedést ért el az év első felében, amely kiváló eredménynek számít a piac 0,2 százalékos csökkenése időszakában. Emellett a hitelintézet stabil betéti bázisán és 25,3 százalékos tőkemegfelelési mutatójának (CAR) köszönhetően megőrizte erős likviditási pozícióját.

Az idei tervekről a vezérigazgató elmondta: figyelembe véve a gazdasági környezet változásait, valamint az egyre növekvő számú késedelmes lakossági és vállalati hiteleket, a DSK Bank 2010-ben elsődlegesen - likviditási és tőkehelyzetét tekintve - magas szintű stabilitásának fenntartására, a hatékonyságra és a romló gazdasági helyzetben hitelportfoliója minőségének megőrzésére fókuszál.

Ebben a környezetben a DSK Bank egyike a legmagasabb tőkével és a rossz hitelekre képzett céltartalékkal rendelkező bankoknak Bulgáriában. A bankon belül rendszeresen elvégzett stressz tesztek azt mutatják, hogy még a nem teljesítő hitelek valószínűtlenül magas növekedése esetén is jelentősen a szabályozói szint fölött maradna a bank tőketartaléka - tette hozzá Violina Marinova.

A DSK Bank az első félévben aktív hitelezési tevékenységének köszönthetően 0,14 százalékponttal növelte piaci részesedését a teljes hitelállományt tekintve a 2009. év végihez képest. (Tavaly a lakossági hitelezésben 29,4 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett a mintegy 3 millió ügyfelet kiszolgáló DSK).