Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezető közgazdásza úgy véli, Kelet-Európában lassulásnak indult a nem teljesítő hitelállomány növekedése - számolt be a Bloomberg egy bécsi gazdasági konferencián elhangzottakról.

Erik Berglof a bíztató jelek ellenére arra figyelmeztetett, hogy a bedőlő hitelek aránya tovább nő majd, s minden bizonnyal a már ismert forgatókönyv szerint legalább három-négy negyedévvel azt követően tetőznek, hogy a gazdaság teljesítménye elérte mélypontját.

Ehhez kapcsolódóan az IMF főtanácsadója úgy vélte, a térségi bankok számára fájdalmas lehet a felismerés, hogy túl későn mérték fel a portfóliók romlásából származó veszteségeket. Christoph Rosenberg szerint a térségben érdekeltségekkel rendelkező pénzintézetek már a jövő év elején számot kell vessenek mulasztásukkal.

A szakértő szerint a térségi számviteli szabályok ugyan lehetőséget kínálnak a bankoknak arra, hogy a lehető leglassabban növeljék a bedőlő hitelek fedezésére szolgáló céltartalékokat, s épp ezért alig néhány pénzintézet számol be az idén veszteségekről, ám ennek komoly ára lehet jövőre.

Rosenberg szerint a bankok stratégiája olyan kényszerhelyzetet szül, amelyben a hosszú távon nem megtérülő kölcsönöket is kénytelenek lesznek életben tartani, azaz örökzölddé tenni.

Az IMF szakértője kiemelte a térségben aktív UniCredit, Raiffeisen, Erste, SocGen, KBC és OTP bankokat, mint ennek a folyamatnak várhatóan legnagyobb veszteseit. Az EBRD ezzel párhuzamosan arra világított rá, hogy ez az eljárás az ukrán leánybankoknál a legszembetűnőbb. Az itt tevékenykedő pénzintézetek amellett, hogy halogatják a késedelmes hitelek átsorolását a bedőlő állományok fedezésére szolgáló céltartalékok kiépítésében sem járnak élen.

Az EBRD október elején publikált legújabb régiós elemzése szerint a Közép-kelet-európai gazdaságokban már kirajzolódik a recesszió mélypontja, amelyet még az év végére elérhet a régió. Ezt követően az intézmény szakemberei szerint is törékeny és szakadozott lesz a fellendülés - Lettországban, Litvániában, Magyarországon és Bulgáriában még 2010-ben is enyhe recessziós környezetet vár az EBRD.

A bank előrejelzése szerint Ukrajnában, ahol az idén várhatóan 15 százalékos GDP-csökkenésről számol majd be a kormány a nem teljesítő hitelek aránya a teljes kölcsön-portfólión belül már a második negyedév végén elérte a 30 százalékot. Az országban tekényekedő bankok azonban mindössze a bedőlő hitelállomány 50-60 százalékát fedezni képes tartalékkal rendelkeznek.

Amennyiben az elmúlt időszak során átstrukturált kölcsönállomány a gazdasági helyzet további romlása esetén bedőlésnek indul, úgy a kellő céltartalékkal nem rendelkező, így minimális manőverezési képességgel bíró bankok akár életbevágó problémákkal is szembesülhetnek.