A Tisza Takarékszövetkezet végelszámolási eljárásának megkezdését követő negyedik munkanapon az OBA a nyilvántartása szerinti 7147 kártalanításra jogosult betétesből 7007 betétes számára indítja el a kifizetéseket - mondta Fekete-Győr András, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgatója.

Százezer forintig a kézbesítők házhoz viszik a kártalanítási összeget. 100 ezer és 2,5 millió forint között pedig a postai kézbesítőktől értesítőt kapnak a betétesek, hogy melyik postán tudják felvenni az őket megillető összeget. A Posta a gyors, zökkenőmentes ügyintézés érdekében a kifizetésben érintett posták kapacitását és biztonsági szolgálatát megerősítette. Az ügyfelek számos befektetési és megtakarítási lehetőség közül választhatnak a postákon, vagy felvehetik a kártalanítási összeget készpénzben - mondta Szarka Zsolt, a Magyar Posta vezérigazgatója.

A Magyar Posta Zrt. 5618 betétesnek kézbesíti a kártalanítást, illetve az arról szóló értesítőt, mintegy 2,2 milliárd forint értékben, 429 ügyfélnél az OBA Betétbiztosítási Kártyához szükséges pin-kód már úton van, mától a kártyát kézbesíti a posta (e kártalanítási mód összértéke: mintegy 1,5 milliárd forint).

Az 5 millió forint feletti kártalanítási összeggel rendelkező 960 ügyfélnek a Posta a kifizetési elszámolásokat, valamint az OTP Bank kártalanításra javasolt fiókjainak elérhetőségéről szóló információkat kézbesíti (összesen 4,6 milliárd forintos kártalanítási érték).

A betétesek két százalékának (140 fő) pénzét egyenlőre nem fizetik ki, mert zárolt, külföldi állampolgár betétjéről van szó, illetve gyámhatósági, vagy egyéb igazolásra vár. Ezek tisztázását követően a kártalanítás késlekedés nélkül megtörténik.

A takarékszövetkezet ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, 30,705 millió forintot kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

Hasonlóan a korábbi kártalanítási esetek érintettjeihez, a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek sincs jelenleg teendőjük, a kártalanítást az OBA-tól automatikusan megkapják. Az érintettek pontos tájékoztatásának érdekében az OBA honlapján új ügyfélportál is indult, melynek segítségével a betétesek hamarosan nyomon követhetik a kártalanítás folyamatát, kinyomtathatják a kártalanítási elszámolásukat és további fontos információkat is találnak. Emellett az érdeklődők éjjel-nappal hívhatják az OBA ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.