Az első pillanatra barátságosnak tűnő jogszabálymódosítás valójában teljesen kiüresíti a felszámolási eljárások hazai intézményét, jelentősen rombolja az üzleti bizalmat, kegyetlenül kitol a tisztességes vállalkozásokkal és óriási előnyt ad a számlákat nem fizetőknek - derül ki a portál cikkéből.

A 2019-es költségvetési törvény vitájában felbukkant törvénymódosítási tervnek egészen extra következményei is lehetnek. Magyarázzuk, miért.

Ha egy cég nem hajlandó kifizetni a leszállított terméket, vagy szolgáltatást, a hitelező felszámolási eljárást indíthat ellene, melynek során a bíróság többször felszólítja az adóst a fizetésre. Ha az adós ezekben a szakaszokban nem fizet, sokat kockáztat, ha a bíróság fizetésképtelennek nyilvánítja és elrendeli a felszámolását, ugyanis ezután a felszámolást már az utólagos számlarendezés sem állítja le, csak akkor, ha abba az azt kezdeményező hitelező is beleegyezik.

Legalizálja a tisztességtelenséget

A parlament elé került javaslat értelmében a felszámolás elrendelése után nem kellene a hitelező hozzájárulása a felszámolás megszüntetéséhez, amennyiben az adós fizet. Vagyis a módosítás azt a tisztességtelen magatartást legalizálná, ami az építőiparban például tömeges cégbedőlésekhez vezetett, hiszen ezután semmi akadálya nem lenne annak, hogy a cégek ne fizessék meg a tartozásaikat, ha a bírósági eljárás végén, a hitelező hozzájárulása nélkül is megállíthatják a felszámolást. Magyarul, elég csak a jogi folyamat legvégén fizetniük, semmit sem kockáztatnak ezzel, míg a hitelező bőven tönkremehet ez alatt az idő alatt.

Az Index beszámolója szerint a módosítást egy cégre szabták, a háttérben egy Malév utódcég, a földi kiszolgálást végző Malév Ground Handling (GH) Zrt.-t megmentése állhat. Az évek óta sok százmilliós veszteséget termelő állami cégbe tavaly ősszel az állam több milliárd forintot pumpált bele, azonban az így is súlyos helyzetben van. Egyik versenytársának, a Budport Kft.-nek is tartozik,  amely felszámolás kezdeményezett ellene. A bíróság el is rendelte felszámolást, mire a Malév GH fizetett. Csakhogy a Budport nem ment bele a felszámolás megszüntetésébe.

Ha a módosítót elfogadják, akkor a jövőben semmi nem fenyegetné a beszállítóit túráztató, a számlákat ki nem fizető, a körbetartozást kialakító cégeket.

További részletek itt.