A még mindig növekvő munkanélküliség, a stagnáló bérek, valamint a nehéz forráshoz jutási lehetőségek, az alacsony hitelezési, valamint hitelfelvételi aktivitás következtében az év első negyedében nem élénkült meg sem a belföldi tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet, sem a beruházási hajlandóság. Mindezek következtében csökkenő mértékben ugyan, de tart még a lízingpiacon a visszaesés.

Hordós Zoltán, a szövetség elnöke szerint a belső kereslet élénkülésére legkorábban 2010 végén, 2011 elején lehet számítani, és erre az időszakra várja a lízingpiac magára találását is. Pozitív jelként értékelte, hogy a tavaly leggyengébben teljesítő gépjármű-és ingatlanlízing szegmensek javuló tendenciát mutatnak. A gépjárművek finanszírozásában nőtt a lízing piac részesedése: a kihelyezések csökkenése az országos átlag alatt van, míg az ingatlan finanszírozás a tavalyi egész éves 69 százalék helyett idén csak 59 százalékot esett vissza.

A makrogazdaság gyenge helyzete és a még mindig negatív jövedelmi kilátások miatt a lízingpiacon a lakossági ügyfelek aránya eddig soha nem tapasztalt mértékben - a 2009 első negyedévi 33,7-ről 2010 első negyedévében 20 százalékra - csökkent.

A szövetség szerint a kis- és középvállalkozások részesedése, az exportorientált vállalatok keresletének köszönhetően ugyan emelkedett, de a kkv-k finanszírozásának könnyítése érdekében mindeddig csak kis lépések történtek: például még mindig csak korlátozott módon alkalmazhatják a lízing társfinanszírozást az uniós pályázatokon és az Új Magyarország programokban.

A lízingpiac alakulása 2007-2010-ben


A jelentős visszaesés ellenére viszont mindeddig a piaci szereplőknek csupán elenyésző százaléka vonult ki a magyar piacról vagy egyes szegmensekből, csődre pedig eddig nem akadt példa.

Gépjáművek

A gépjárműfinanszírozásban nőtt a lízingcégek súlya: az új kihelyezéseknél 42,7 százalékos csökkenés történt, szemben az országos 55 százalékos visszaeséssel. A kihelyezések értéke 38,5 milliárd forint volt, amely 38,6 százalékkal marad el az előző időszaktól. A retail esetében alacsonyabb volt a visszaesés szerződésszám tekintetében, mint a flottánál, előbbinél 33, utóbbinál 36 százalékos csökkenést tapasztalt a Lízingszövetség.

A flottafinanszírozásban gyakorlatilag megszűnt a hitelben történő kihelyezés, az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva, a retail szegmensben 20-ról 35 százalékra emelkedett a lízing részesedése, míg a hitelé ugyanennyivel csökkent - emelte ki Hordós.

A szövetség szerint ugyanakkor a PSZÁF-SREP szabályozásnak köszönhetően a 2-5 éves lejáratú szerződések aránya továbbra is emelkedik, 2010 első negyedévében a kihelyezések több, mint 60 százaléka ebben a konstrukcióban történt.

Lakás

Az idei év első negyedévében a lakásfinanszírozás értéke 2,46 milliárd, az ingatlanfinanszírozásé pedig 4,9 milliárd forint volt. Az előző év azonos időszakához viszonyítva ez 50, illetve 59 százalékos visszaesést jelent.

A szerződések számában a csökkenés az előbbinél 25, míg az utóbbinál 59 százalékos volt.

Gépek, berendezések

A gépek és berendezések finanszírozásában 2010 első negyedévében a kihelyezések 13,1 milliárd forintot tettek ki, ami 48,5 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A legnagyobb visszaesés a mezőgazdasági gépek piacán volt tapasztalható, ahol a kihelyezés több mint 60 százalékkal csökkent.

A legkevésbé érintett szegmens az építőipari gépek és berendezéseké volt, ahol a visszaesés mértéke csupán 33 százalékot tett ki.

Ebben a szegmensében enyhén csökkent az új kihelyezések részesedése: az egyéb gépéknél 86-ról 76 százalékra, a mezőgazdasági- és az építőgépek esetében 85-ről 80 százalékra.

A lízingben történő kihelyezések a mezőgépeknél 6,5-ről 50 százalékra ugrottak, az egyéb gépeknél pedig megduplázódott, 30-ról 60-ra.

Haszongépjáművek

A truck szegmensben a kihelyezések értéke 11,3 milliárd forintot tett ki, amiből 9,9 milliárd jutott a nagy-haszongépjárművekre és 1,43 milliárd a buszokra. A visszaesés mértéke előbbinél 38, utóbbinál 48 százalékos volt az előző időszakhoz képest.

A lízingben történő finanszírozás ebben a szegmensben azonban nulláról 44 százalékra emelkedett az elmúlt időszakban.