A belföldi ügyfelek betétei továbbra is a bankszektor legfontosabb forrásai maradtak, összes forrásokon belüli arányuk azonban folyamatosan csökkent - áll a PSZÁF jelentésében. 2002 végén a belföldi ügyfelektől származó betétek elérték az összes forrás közel 60 százalékát, 2005. június végén viszont ez az arány már csupán 47,4 százalék volt.

 

Csökkenő lakossági megtakarítás

 

A belföldi betétek 58 százalékát a háztartások, közel 32 százalékát a vállalkozások, közel 5 százalékát az egyéb pénzügyi közvetítők, 5,4 százalékát pedig egyéb belföldi ügyfelek helyezték el a bankokban. A háztartások betétállománya reálértéken csökkent, a növekvő eladósodottság, illetve az apadó betéti kamatok miatt, holott a reáljövedelmek 4-5 százalékkal nőttek.

 

A külföldiek is ráharaptak a jelzáloglevélre

 

A bankbetétek mellett a bankszektor másik belföldi ügyfélforrás-gyűjtési formája az értékpapír kibocsátás. Korábban a belföldön kibocsátott értékpapírok teljes egészében belföldi tulajdonban maradtak, 2004-től azonban a jelzáloglevelek egy része külföldi tulajdonba kerül. A belföldi kibocsátású értékpapírok döntő része (2005. június végén 88 százaléka) a jelzálogbankok által kibocsátott jelzáloglevél, amelyet a lakáshitelek forrásaként értékesítettek. 2005. június végén a meglévő teljes jelzáloglevél állomány 25 százalékát már külföldiek vásárolták meg, így a bankok által belföldön kibocsátott teljes értékpapír állomány (jelzáloglevél és egyéb értékpapírforrások) 18 százalékát már külföldiek birtokolták.

 

Külföldi források, rövid távra

 

A külföldről származó forrásokat továbbra is hitel és bankközi betét formájában veszik igénybe a bankok. 2005. június végén az összes külföldi forrás 41,7 százalékát a főként hosszúlejáratú hitelforrások, 30,4 százalékát a bankközi betétek, 16,7 százalékát a betétek, 7,8 százalékát pedig a jelzáloglevelek tették ki. A legdinamikusabban, hat hónap alatt közel 40 százalékkal a rövid távú üzleti lehetőségek kiaknázását szolgáló rövid lejáratú bankközi betétek állománya ugrott meg. A csoportátlagok alapján külföldi forrásból a legnagyobb arányban a kisbankok finanszírozzák tevékenységüket.