Több mint harmadával, 150 ezer autóra növelte termelését a Mercedes-Benz kecskeméti gyára (ezzel 2012-es indulás óta több mint 300 ezer jármű készült itt), a teljes Mercedes-csoport globálisan 1,65 millió gépjárművet értékesített, a 12,9 százalékos év/év növekedéssel történetének legjobb évét hozta össze. E forgalom negyedét már a részben Kecskeméten készülő kompakt modellek adták.

A nettó árbevétel a 2013-as 2,1 milliárd euróról - aminek több mint 96 származott exportból - 2,8 milliárdra (jelenlegi árfolyamon közel 860 milliárd forint) nőtt. Ezzel a 2013-as 8. helyezés után előrébb léphet a legnagyobb árbevételű cégek magyarországi rangsorában - mondta Ekkehardt Philipp, pénzügyi igazgató a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. mai tájékoztatóján. A 2014-es nyereségadatokat még nem közölték - 2013-ban a 66,9 millió eurós adózás előtti nyereség 23 százalékkal múlta felül a 2012-est. A Napi.hu kérdésre konkrét számokat nem árult el, csak annyit, hogy tavaly növekedést értek el, 2015 pedig pozitív meglepetés lesz az összeredményt tekintve.

A német társaság eddig egymilliárd euró beruházást hajtott végre Magyarországon, amiből közel 100 millió euró a 2014-ben elindított, a CLA-hoz hasonlóan kizárólag Kecskeméten készülő új modell, a világ több mint 180 országába kiszállított CLA Shooting Brake gyártásával függ össze. (A CLA-k legfontosabb piaca az USA, több mint 27 ezer ilyen modellt adtak el ott, ami a 2013-as duplája.)

Az új modell gyártásba állításával tavaly május óta a gyár három műszakban termel, a munkavállalói létszám ezzel 3200 főről az év végére 4000 közelébe emelkedett - 2012-ben még 2500-an dolgoztak a cégnél. Tavaly a társaság mintegy 5 millió euró iparűzési adót fizetett Kecskemét városának - emelte ki Thomas Geier, ügyvezető igazgató. (Ez nem egészen 0,2 százalékos iparűzésiadó-rátának felel meg az árbevételre vetítve. A szerk.)

A 30 éve a Daimlernél dolgozó ügyvezető és a pénzügyi igazgató szavaiból - konkrét számok említése nélkül - kiderült: az idén is jelentős növekedést terveznek a gyártásban, ami a nagyobb eredményben is meglátszik majd. Nem utaltak arra, hogy az idén komoly beruházásra készülne a társaság, inkább a folyamatok fejlesztésén, optimalizálásán lesz a hangsúly.

Minden hónapban többet adunk el, mint egy évvel korábban, minden piacon megvertük az Audit, ez is cél, hogy több autót gyártsunk, mint a győriek - fogalmazott a Napi.hu kérdésére Geier. (Ez már tavaly sikerült, Győrött ugyanis 135 ezer autó készült el.) Kiemelte, hogy a Kecskeméten gyártott autók méretosztályában, a kompaktoknál nagyon erős a verseny, ami jelentős költségnyomást is jelent - ebben a hazai gyártás és gárda jól teljesít, a Mercedesen belül éllovasnak számítanak. A magyarországi gyakorlatot ezért már a kínai gyártásba is átemelik. Hozzátette: Kecskeméten 27 magyar beszállítóval dolgoznak együtt, e kör bővítésen dolgoznak, de a magyarországi hozzáadott érték titok.

Részben a magyar modelleknek - ezen belül pedig a rendőrségi vásárlásoknak - köszönhetően 18,7 százalékkal 1884 darabra növelte magyarországi személyautó-eladásait a Mercedes-Benz Hungária Kft. A közel kétezer autóból 464 darab készült Kecskeméten. Kisteherautóból 605 darab fogyott, ami 13,7 százalékkal több a 2013-asnál. Ez az év is jól indult, 2015 január-márciusa az importőr-forgalmazó eddigi legsikeresebb negyedévének számít, ezen belül január-február hónapban a csoporton belül a legjobb piacnak kijáró elismerést szerezte meg. A prémium szegmensben a tavalyi 4. hely után az elsőre jöttek fel - mindennek alapján az idén kétszámjegyű növekedést terveznek. (Amint arról beszámoltunk, az új autók január-áprilisi forgalomba helyezési statisztikája alapján a márkák rangsorában a Mercedes a 10. helyen állt, 768 gépkocsival.)