"Amióta az új vezetés irányítja az MVM-et, hozzáláttunk az összes szerződés, beruházás átvilágításának, s várhatóan az üzleti év végéig valamennyit minősíteni is fogjuk. Az életképtelen, a társaság számára veszteséget termelő szerződéseket megszüntetjük, és megtesszük a szükséges lépéseket azért, hogy az állami vagyonvesztés megszűnjön" - közölte Baji Csaba.

A vezérigazgató szólt arról is: döntöttek arról, hogy az MVM csoport minden meglévő szerződéses jogviszonyt felbont a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting céggel. Ez a cég volt az, amelyik miatt a Vértesi Erőművet 10 milliárd forint kár érte.

Az MVM csoporthoz tartozó Vértesi Erőmű csődegyezségével kapcsolatban a vezérigazgató azt nyilatkozta: a menedzsment kedvező csődegyezséget javasol. Az erről szóló elképzelést várhatóan december elején ismerhetik meg az erőműtársaság hitelezői.

Kapolyi László másik cégével, a Kárpát Energóval közös erőműprojektre eddig 18,5 milliárd forintot költött az MVM. Most az MVM menedzsmentje döntött a további finanszírozás megszüntetéséről. A vezérigazgató az interjúban azt sem nevezte kizárhatónak, hogy a Kárpát Energo felszámolásba kerül.

Az MVM új menedzsmentje megvizsgálta a Paksi Atomerőmű bővítésének tervét. Most annyi látszik - mondta a Magyar nemzetnek Baji Csaba -, hogy az drágább lesz a tervezettnél.