A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Tavaly lépett hatályba az a jogszabály-módosítás, amelyben szigorították a cégvezetők felelősségének megállapítására, a cégalapításra és a vagyonátruházásra vonatkozó szabályokat. A módosítás célja többek közt az volt, hogy megakadályozzák a cégtemetők működését és hogy adósságok hátrahagyásával ne lehessen új vállalkozást alapítani. A módosítás azonban nem csökkentette az egyik közismert "cégtemetőben", a Tatabányán, a Komáromi út 31. szám alatt bejegyzett cégek számát. A Céginfo.hu adatai szerint a földszint 1. és 2. alatt mintegy 800 vállalkozásnak van vagy volt a székhelye, közülük 292 jogutód nélkül megszűnt, jelenleg 328 működik (a földszint 2.-be bejegyzett cégeknek többnyire székhelyszolgáltatást nyújtanak), 141 van felszámolás és 33 végelszámolás alatt, hétnek pedig lezárult a felszámolása.

A műszaki és közgazdászdiplomával rendelkező Erdélyi József saját bevallása szerint olyan nehéz helyzetbe jutott magyarországi vállalkozóknak segít cégük piacról való kivezetésében, akik a felhalmozott problémák miatt már nem látják a kiutat és feladták. A köztartozást és egyéb tartozást felhalmozó cégeket átveszi (ő vagy munkatársai; a társaságok nevet, székhelyet, cégvezetőt és tulajdonost váltanak), s képviseli őket az adóhatósággal, a hitelezőkkel és a felszámolókkal szemben. (A társaságok olyan "beszédes" új nevet kapnak, mint például Bedőlt, Sokasara, Fekete Bárány, Sakkmatt, vagy az ismert mozifilm, a Karib-tenger kalózai után Szpero vagy Fekete Gyöngy.) Erdélyi szerint így megvédi a cégvezetőket és cégtulajdonosokat a hátrányos jogkövetkezményektől és a "felszámolók téves jogértelmezésen alapuló határozott és célirányos fellépésétől, amire sok ügyfele korábbi saját élményét felemlegetve hivatkozott".

Cégek a Tatabánya, Komáromi út 31. szám alatt*
A cégnév kezdeteCég (db)
Szpero242
Fekete Gyöngy31
Fekete Bárány13
Bedőlt73
Sokasara48
Búgócsiga13
Bajvan19
Finito11
Hintaló12
Holalé9
Sakkmatt9
Biznyisz7
Hasitasi5
Hasztalan5
*példák, működők és nem működők Forrás: Céginfo.hu

 

Erdélyi vagyontalan, vagy igen kis értékű vagyonnal rendelkező cégeket vesz át, így az esetleges végelszámolás vagy felszámolás alatt nem kell foglalkozni a vagyonrendezéssel, illetve a vagyonértékesítéssel, valamint a hitelezők követeléseinek teljesítésével. A "kríziskommunikátor" az előző tulajdonosokkal arról is megállapodik, hogy ők gondoskodnak a munkavállalók jogviszonyának megszüntetéséről, ezért neki ezzel már nem kell foglalkoznia. Arra is ügyel, hogy számára még ismeretlen cégeket vegyen át, így elkerülheti a csalárd csőd vádját, annak gyanúját, hogy összebeszélt volna a korábbi vezető tisztségviselőkkel, tulajdonosokkal a vagyon kimentéséről, a hitelezők megkárosításáról.

A tevékenységéért nem számít fel díjat, csak a megszüntetés költségeit kell állniuk a volt cégtulajdonosoknak, továbbá a vállalkozásukat új társaságban folytatóktól kér díjat a cégalapításért és esetenként a székhelyszolgáltatásért − tudtuk meg Erdélyi Józseftől.

Kijátszhatók a szabályok

A tavaly januárban bevezetett adóregisztrációs eljárás sem tudja igazán megakadályozni, hogy a 180 napon túli, 15 millió forintnál nagyobb adó- és vámtartozást felhalmozó cégek vezetői, többségi tulajdonosai új társaságot alapítsanak vagy a cégek vezetőt és tulajdonost cseréljenek. A tulajdonoscserénél, ha a cég köztartozása nagyobb, mint 15 millió forint, a részesedésátruházás napjával mint fordulónappal egy könyvvizsgálóval hitelesített vagyonmérleget, illetve annak igazolását kell majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelzésére a cégbírósághoz benyújtani. (A tulajdonosváltást ez nem akadályozza.) Az ügyvezetőcserénél pedig a cégbíróság ugyan a NAV jelzésére utólag törli a vezető tisztségviselőként korábban adósságot felhalmozó céget hátrahagyó személyt, de ekkor már az adóhatóság vagy a felszámoló őt fogja keresni, mert a cégjegyzékben már ő szerepel mint a társaság utolsó bejegyzett vezetője, aki illetékes a cég ügyeiben eljárni. Erdélyi már annak módját is megtalálta, hogy öt évre történő ügyvezetői eltiltása után hogyan veszi majd át és vezeti ki az őt megkereső adós társaságokat az üzleti életből − tette hozzá a "kríziskommunikátor", ám részleteket nem közölt.