A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A Löglen néven ismert habbeton technológia alkalmazására szerződött franchise-partnerek több tíz milliós kár miatt akarnak pertársaságot alakítani a szabadalom tulajdonosa ellen. Közben elrendelték a nyomozást a Löglen-ügyben, a budapesti III. kerületi ügyészség a vizsgálat során azt kívánja tisztázni: félrevezette-e a Löglen Kft. a habbeton bevezetésére szerződött Greennovative Home Kft.-t, s ennek következtében milyen kár érte az utóbbi céget, illetve ennek tulajdonosait.

A Greennovative a korszerű energiatakarékos építőipari alapanyag forgalmazására és elterjesztésére létrehozott franchise-rendszer egyik vállalkozása volt és az idén februárban tett feljelentést korábbi üzleti partnere ellen, mondván, ez utóbbi megtévesztette őket, így jelentős károkat okozott. Sárközi Éva, a Greennovative egyik tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy az ügyészség őt már meghallgatta, és időközben több egykori franchise-partner is jelentkezett náluk, hogy közösen lépjenek fel a Löglen ellen − pertársaságot alakítva. A Löglen az egykori partnercég társtulajdonosának megítélése szerint cégüknek 20-25 millió forintos kárt okozott azzal, hogy nemzetközi szabadalommal védettnek állította be a technológiát, amelynek piaci értékesítését éppen a nemzetközi szabadalmi bejegyzés hiánya miatt nem tudták megkezdeni és ígéretes befektetői tárgyalások is meghiúsultak emiatt.

Máshogy látja a történteket Luterán Zoltán, a Löglen egyik tulajdonosa. Lapunknak elmondta, hogy az általuk alkalmazott polisztirol habbeton technológia szabadalmi bejegyzése Magyarországon már megtörtént és visszamenőleges hatállyal 2008-tól érvényben van, két nemzetközi szervezet bejegyzésének hatályossága pedig várhatóan a nyár végéig megszületik. A Löglen-technológia értékesítésére többlépcsős üzleti modellt építettek ki, amelyhez franchise-partnerek csatlakozhattak. − ezek egyike volt a Greennovative Kft. A Löglen-technológiával − amelynek részegységei több gyártótól most is beszerezhetők − Magyarországon és Ausztriában 50 épületet, többségében lakóházat húztak fel. Luterán szerint az alapvető baj az volt, hogy partnereik gyors megtérülést reméltek befektetésük után.