Egy jó könyvelő idővel a családi vállalkozás igazi bizalmasává is válhat. Szabó Norbert, a Sberbank mikrovállalati üzletágvezetője összegyűjtötte, mire érdemes figyelni a vállalkozásoknak könyvelőjük kiválasztása során.

A jó ajánlások és a referenciák nagyon fontosak, de érdemes az egyéni igényeket is figyelembe venni a könyvelő kiválasztásakor. Az egyik legfontosabb, hogy az adott szakembernek van-e már olyan partnere, akinek tevékenysége hasonlít a miénkhez. Az iparági tapasztalatok, a pályázati és fejlesztési lehetőségek ismerete is fontos vállalkozásunk napi pénzügyeinek intézésében és fejlesztésében. Célszerű egyeztetni, hogy a könyvelőjelöltünk mennyire naprakész a szakmai és technikai újdonságok tekintetében, valóban részt vesz-e az éves kötelező továbbképzéseken.

A könyvelővel való együttműködés folyamatos, hosszú távú kapcsolatot jelent, ezért érdemes megbízási szerződést kötni, fix havidíjban megállapodni. Célszerű a feladatokat részletesen meghatározni se vegyük félvállról, kár lenne sablonszerződéssel spórolni. Ne csak a könyvelő felelősségeiben egyezzenek meg, tisztázzák a sajátjukat is – a könyvelés akkor lesz pontos, ha időben átadják az összes bizonylatot, számlát, számlakivonatot. Ajánlott tisztázni, hogy van-e felelősségbiztosítása, hiszen könyvelési hiba esetén a hatóságok a céget és nem a könyvelőt büntetik meg.

Bár a könyvelő nem a cég alkalmazottja, érdemes hasonlóan szoros, bizalmi kapcsolatot kialakítani vele, akár a többi kollégával. Tartani vele rendszeresen a kapcsolatot, tájékoztatni mindenről pontosan és időben, beavatni a terveibe, megkérdezni meg a fejlesztési lehetőségekről! Ha jó kapcsolatot sikerül kialakítani, szívesen fog segíteni az adóügyi és jogi fogalmak, aktualitások megértésében.

A Sberbank ügyfeleinek tapasztalata alapján ugyan a könyvelő nem pénzügyes, de tisztában van a vállalati mérleggel, így érdemes meghallgatni a tanácsait egy-egy jelentősebb lépés, például hitelfelvétel előtt.

„Azt mondhatjuk, hogy a könyvelő kicsit olyan a mikrovállalkozásban, mint egy pénzügyi tanácsadó – pontos képe van a lehetőségekről, átlátja a hitelkonstrukciókat, az egyedi megoldások lehetőségét. Számtalan beruházási vagy forgóeszközhitel van a piacon, fejtörést okozhat a vezetőknek, hogy melyiket válasszák. Így érdemes kihasználni, hogy van egy privát tanácsadó és konzultálni vele egy ilyen léptékű döntés előtt” – fogalmaz a Sberbank szakértője.