Szerdán délután a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, ami rendkívüli jogrendet jelent az ország egész területén. Magyarországon a koronavírus egyelőre "csak" 13 embert fertőzött meg, de elővigyázatosságból többek között lezárják az egyetemeket, szigorúbb határellenőrzést vezetnek be, valamint betiltják a 100 főnél nagyobb beltéri rendezvényeket.

Utóbbi az egyházakat is érinti: a misék, istenteszeteletek, gyülekezeti találkozók többnyire ennél nagyobb létszámmal zajlanak. Elsőként a Református Egyház Zsinatának Elnöksége adott ki tájékoztatást, mely szerint vasárnaponként megtartják az istentiszteleket, de ahol 100 főt meghaladó istentiszteletre lehet számítani, akár több istentiszteletet is tartanak, hogy a létszám ne haladja meg az előírtat. Az istentiszteletek között legalább fél órás szellőztetési szünetet kell tartani. Valamint arra kérik a gyülekezeteket, hogy ha van online közvetítésük, akkor azt tegyék közzé az interneten.

Hit Gyülekezete tömegeseményeket nem tart

A Hit Gyülekezete országos vezetősége a ma bejelentett rendkívüli intézkedésekhez igazodva tájékoztatja az egyház tagjait, hogy visszavonásig istentiszteleteinek és rendezvényeinek megtartása országosan az alábbiak szerint változik: a budapesti Hit Parkban az istentiszteletek a meghatározott ideig nem kerülnek megrendezésre, helyette online igehirdetésekre kerül majd sor; máshol arra kell törekedni, hogy az eseményeken ne legyenek többen 100 főnél.

Kérik a szervezőket, hogy minden összejövetelen a lehető legnagyobb távolságra ültessék egymástól a jelenlévőket. Kérik, hogy az istentiszteleteken kizárólag 60 év alattiak vegyenek részt, míg a külföldről hazatérők tizennégy napig önkéntesen távol kell maradjanak a rendezvényeiktől.

 

Rendkívüli jogrendet hirdettek Magyarország teljes területére

Beutazási tilalmat rendelnek az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, Iránból érkezők számára szerda éjféltől. A magyar állampolgárokon kívül senki sem léphet be az országba, a hazatérő magyaroknak pedig hatósági karanténba kell vonulniuk, a saját otthonukból nem távozhatnak. Újra bevezetik a schengeni határokon az ellenőrzést, hogy a lépéseket be tudják tartani - jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.