A koronavírus-járvány hatása egyre erősebben érvényesül a magyar gazdaságban, az áprilisi cégalapítási számok rekordalacsony értéket mutatnak. Az áprilisban közzétett új vállalkozások száma 42 százalékkal kisebb a márciusinál, 40 százalékkal kisebb a 2019-es havi átlagnál, illetve 35 százalékkal múlta alul alul a 2019. áprilisit - adta hírül az Opten Kft.

A visszaesésnek lehetnének technikai okai is, hiszen a közzétételek is lassulhatnak a távolságtartó intézkedések eredményeképpen. Ugyanakkor a közzétett céginformációs adatok közül csak a cégalapításoknál erős a visszaesés, így a csökkenés ténylegesen elmaradó cégalapításokat valószínűsít. A cégalapítások egységesen estek vissza az egész ország területén, mindegyik régióban általánosnak nevezhető a visszaesés.

A visszaesés ugyanakkor jelentheti azt is, hogy csak kivárnak a vállalkozók, nem jelenti feltétlen a cégalapítások végleges megszakítását. Emellett a távolságtartási intézkedések nem feltétlen a cégalapítástól tántorítják el a vállalkozókat, sokan a cégalapítással kapcsolatos teendőket nem bonyolítják le, amíg nem muszáj. Ügyvédek, pénzintézetek felkeresése mind-mind olyan teendő lehet, amelyet a korlátozói intézkedések miatt többször is meggondolnak a magánszemélyek.

A cégalapítások mellett a cégtörlések száma továbbra is igen magas szinten van: 2020 áprilisában 2892 cégtörlést tettek közzé, ez 2,7 százalékkal magasabb a márciusi értéknél, 11,6 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakát, de 1 százalékkal alacsonyabb a 2019-es havi átlagnál.

Egy hónap alatt 847 végelszámolást indítottak a vállalkozók, az adat nem számít kiemelkedőnek ugyan, de a szezonalitást is figyelembe véve elmondható, hogy évközi értéknek viszonylag magas. Áprilisban 1804 kényszertörlés tettek közzé, ez ugyan 62 százalékos növekedést jelent márciushoz képest, de a 2019-es havi átlagból még nem lóg ki.

Az induló felszámolási eljárások száma 294 volt a hónapban, ami kiemelkedően alacsony értéknek számít, ez jelentős részben a moratóriumoknak, illetve a vállalkozások közötti - ideiglenesen - elnézőbb üzleti magatartásnak köszönhető. Ugyanakkor hosszú távon nem fog ilyen alacsonyan maradni ez az érték, ha a gazdasági válság elhúzódik - véli az Opten szakértői.

Az elrendelt végrehajtások aránya történelmi mélységben van. Idén áprilisban ugyanis csupán 538 vállalkozás ellen indult végrehajtási eljárás, ami 10 százaléka a korábban megszokott havi értékeknek. Ebben jelentős szerepe van a kormányzat által bejelentett enyhítő intézkedéseknek, elnézőbb NAV-gyakorlatnak.