A két nyílt közbeszerzés eredménytelenségét az ajánlatkérő Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

Mindkét épület a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak, a városi katasztrófavédelmi kirendeltségnek, továbbá a hivatásos tűzoltóságnak adott volna helyet és mindkettő finanszírozójának az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) volt megjelölve. A kecskeméti épület hasznos alapterülete 5289 négyzetmétert tett ki. A pécsi épület viszont egy újból és egy felújított részből állt volna, az első 6322 négyzetméteres, míg a második 4871 négyzetmétereskét volt meghatározva.

Az ajánlatkérő ugyanazzal a szöveggel vonta vissza mind a két közbeszerzést. Ennek a lényege az, hogy az ajánlattételi határidőt többször módosította (meghosszabbította), a módosításról írásban tájékoztatta az érdeklődő gazdasági szereplőket, de az utolsó határidő lejárta előtt a felhívást visszavonta.

Ezt egyébként a közbeszerzési törvény lehetővé teszi, a vonatkozó passzus így szól: "Az ajánlatkérő az eljárást megindító felhívást az ajánlattételi, több szakaszból álló eljárás esetén a részvételi határidő lejártáig vonhatja vissza."

Katasztrófavédelem: új közbeszerzést írnak ki

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azért vonta vissza a közbeszerzési eljárásokat, mert túl sok kiegészítő tájékoztató kérés érkezett azokkal kapcsolatban. A visszavonásról az érdeklődő gazdasági szereplőket is tájékoztatták. A katasztrófavédelem a kiegészítő kérdések és az azokra adott válaszok figyelembe vételével a műszaki tartalmat egységesíti, átdolgozza, majd ezt követően, várhatóan még augusztusban új közbeszerzési eljárásokat ír ki - közölte lapunkkal Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az OKF szóvivője.