Két személy munkavállalóból lépett elő tulajdonossá a régió egyik legnagyobb közétkeztetési cégénél: az Eurest Kft. ügyvezető igazgatója, Nyerges János és pénzügyi igazgatója, Szabó Szilárd eddig a holland multi, a Compass Group magyarországi érdekeltségét vezette. A „management buy out”, (a menedzsment által való kivásárlás) tranzakció keretében 100 százalékos tulajdonjogot szereztek a magyar Eurest Kft.-ben.

A cégbírósági iratok szerint idén októberben vették meg a Compass Group magyarországi leányvállalatát. Megbízható forrásból származó információink szerint azonban nem érték be ennyivel: a cseh, a szlovák és a román leányvállalatot is megszerezték. Így a menedzserből lett két üzletember mondhatja ma magáénak Közép-Európa egyik, ha nem a legnagyobb közétkeztetési vállalatbirodalmát. A négy országban – ahol a cégek jelenleg Eurest és Scolarest márkanév alatt futnak – évente legalább 50 millió adag ételt adnak el.

Forintra fordítva: a visszafogott becslések szerint is eddig évente nagyjából 12-15 milliárdot forgalmazott a holland Compass Group négy tagvállalata egyenként. Érdekes módon az ország nagyságától függetlenül hasonlóan teljesítettek. A magyar Eurest Kft. ma piacvezetők között van a munkahelyi vendéglátás és a kórházi betegélelmezés terén, de jelen van a diákétkeztetésben is. Adózás előtti eredménye tavaly mintegy 600 millió forint volt. Az ökölszabály szerint ebben az iparágban a vételár az adózás előtti eredmény három-ötszöröse között szokott alakulni, de erről pontos információkat nem közöltek.

A szokásos számítási módot figyelembe véve ebben az esetben a feltételezhető vételár a magyarországi Eurest vállalat esetében alsó hangon 2 milliárd forintnak megfelelő összeg lehetett. A feltételezések szerint a hasonló nagyságrendű forgalmat teljesítő másik három leányvállalat se lehetett sokkal olcsóbb, ebből viszont az következik, hogy a menedzserből lett két üzletember 8-10 milliárd forintnak fektethetett be ebbe a határokon átnyúló vállalkozásba.

A nagy kérdés persze az, miből futotta erre. Magánnyomozásunk során arra jutottunk, hogy egy angol kockázati tőke befektető céghez fordultak.

A cégbírósági nyilvántartás szerint a magyar Eurest Kft.-t idén októberben vásárolta meg a CEE Catering HoldCo Kft., amit alig egy hónappal korábban alapított Nyerges János és Szabó Szilárd. A budapesti székhelyű, 1200 dolgozót foglalkoztató Eurest Kft. tevékenységi köréből adódóan országszerte több tucat telephellyel rendelkezik, jegyzett tőkéje 400 millió forint. A kis hal, ami lenyelte a nagy halat, a most alapított CEE Catering HoldCo Kft., jegyzett tőkéje 3 millió forint, székhelye az egyik tulajdonos lakcíme. Az üzlet mibenlétéről sokat elárul, hogy a cég tulajdonjogát jelzáloggal terhelte egy angol kockázati tőke befektető társaság, a Glas Trust Corporation Limited. A Magyar Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása tartalmazza a jelzálogleveket, de az összegükről nem esik szó.

Honlapja szerint a Glas Trust Corporation Limited a nagyobb bankok konkurenseként fektet be komolyabb összegeket. Az ismert hitelintézet székhelye London, Ludgate Hill 55, a City közelében, a Szent Pál székesegyház mellett van. Minden jel szerint a Glas Trust pénze és áldása kellett ahhoz, hogy két magyar magánszemély közép-európai vállalatbirodalmat építsen ki. A cég brit cégbírósághoz beadott adatai szerint 2021 végén a társaság eszközállománya 2,33 millió font (1,1 milliárd forint) volt, a beszámoló szerint viszont 5,5 millió fontnyi (2,57 milliárd forintnyi) kintlevőségük voltak hitelezetteknél. A társaság egy bonyolult cégháló révén kötődik egy bizonyos Unicorn Topco Ltd.-hez, mely hivatalosan Lauren Beth Leichtman érdekeltsége.

Értesüléseink szerint az új tulajdonosok mind a négy országban fontosnak tartották megnyugtatni üzleti partnereiket, hogy minden marad a régiben, az üzletmenet az eddigiek szerint megy tovább, a változás a szerződéseket nem érinti, belátható időn belül viszont új márkanevet jelentenek be.