A Napi Gazdaság csütörtöki cikke

Az adóamnesztia (ennek keretében a külföldön realizált jövedelmeket tíz százalék adó megfizetése után haza lehet hozni) nem keltette fel igazán az érintettek figyelmét - derült ki az Erste private banking (pb) üzletágáról tartott sajtótájékoztatón. Kállay András igazgató szerint eddig az érdeklődés is meglehetősen csekély volt, ügylet pedig alig akadt. A szakember azonban többet vár a lehetőség meghosszabbításától (az első félév helyett az idei egész évre kiterjed az amnesztia). Az élénkülést az ország helyzetének javulása és a befektetői megítélés erősödése is fűtheti. Kállay szerint jelenleg 1,5-2 ezer milliárd forint magyarokhoz köthető vagyon van külföldön, ennek 5-10 százaléka tavasszal, az államcsőd lehetőségének emlegetése után zúdult ki.

Az igazgató az Erste pb-üzletágának eredményeit elemezve kiemelte: folyamatosan bővítették tanácsadóik - idén kizárólag szenior tanácsadókkal - és private banking-központjaik számát, nagy hangsúlyt helyezve a vidéki hálózatra. Az idén kétszeresére, 30 fősre növelt tanácsadói hálózat kétharmada vidéken található.

Mint megtudtuk, az Erste pozícióját jelentősen javította, hogy alapelvének megfelelő prudens, az ügyfélkör alapvetően konzervatív kockázatvállalási hozzáállásának megfelelő termékeket épít a portfóliókba. Ez megfelelő hátteret ad ahhoz, hogy a másutt csalódott ügyfeleket is "beszipkázzák". Az igazgató szerint az elmúlt három évben - amelyből a hazai private banking szektor számára csak az első másfél év volt igazán eredményes - 85 milliárd forintos kezelt vagyonig és közel 900 ügyfélig jutottak el. Az 50 millió forintos vagyoni limitet meghaladó ügyfelek körében ez a hazai privátbanki piacon 6-7 százalékos piaci részesedésnek felel meg. A pb-üzletágban kezelt ügyfélvagyon átlagosan 90-100 millió forint, ami a hazai szolgáltatók felső szegmensébe sorolja az Erstét.

Az igazgató szerint legnagyobb versenytársaikat (Raiffeisen, CIB, MKB, K&H) három-öt év alatt érhetik utol. Kállay szerint Magyarországon 40 ezer 50 milliós limit feletti ügyfél lehet, akik átlagosan 1,5-2 számlavezető bankkal állnak kapcsolatban.