Csak azért, hogy egy sikeres vállalkozást építsünk, nem akarunk elköltözni Budapestről - jelentette ki Török Gábor, a Prezi műszaki menedzsere, akinek elmondása szerint azért van még San Franciscóban is irodájuk, mert ott olyan kapcsolati hálót lehet felépíteni, amit itthon nem. Azért is hoztunk ott létre irodát, mert az amerikai a legnagyobb piac, ha ott sikeresek vagyunk, akkor máshol is azok lehetünk - vélte Török. Ezt erősítette meg Róna Péter, Hand-in-Scan nevű találmányt megalkotó diákok által alapított Clariton Kft ügyvezető igazgatója, aki szerint nekik az a terv, hogy idővel sikerüljön egy kinti irodát létrehozniuk.

Nálunk elsősorban érzelmi okai vannak annak, hogy miért maradt a cég Budapesten - jelentette ki Rátai Dániel, a Leonar3Do feltalálója, amihez Fehér Csaba, a Ustream.tv alapítója hozzátette, hogy náluk is a budapesti iroda a legjelentősebb, itt zajlik a fejlesztés jelentős része is. Abban, hogy itt maradtak az érzelmi részen túl annak is szerepe volt, hogy ez egy pezsgő, fiatalos város, amelynek vannak jó adottságai is.

A gondok ellenére is lehet fejlődni

Van rengeteg probléma, ügyvezetőként sokszor futok bele, legyen szó pályázati adminisztrációról, adózási kérdésekről - ismerte el Róna, aki azonban hozzátette, hogy a legnagyobb problémát azonban mégsem ez, hanem a szakemberhiány jelenti. Mivel itthon több multinacionális cég is működtet kutatóbázist, ezért a kis vállalkozásoknak nehéz magukhoz vonzani a szakértői gárdát. Ehhez Fehér hozzátette, hogy itthon a start upoknak könnyebb munkaerőhöz jutnia, mint például a Szilicium-völgyben, ahol akár Google-el is versenyezni kell.

Szerinte Magyarország nem sokkal "macerásabb", mint bármely más ország, Japánban például nem alacsonyabbak az adók, az USA-ban az egészségpénztár drága. Ők például nagy szabadságot adnak a munkatársaiknak, így például amikor törvényileg jelenléti íveket, szabadságolási kényszerítenek rájuk, akkor "kreatívnak kell lenni", de ez összességében nem jelentenek olyan gondot, amit nem lehetne áthidalni.

Fehér szerint a legfontosabb, hogy meg kell adni a dolgozóknak azt a tudatot, hogy ők egy nagy projekt részei, például valódi hatásuk van arra, hogy a világban mi történik. Példaként az ukrán tüntetéseket említette, hogy a Ustreamen élőben lehet megtekinteni, hogy mi zajlik éppen az utcákon. Nagyon fontos az is, hogy olyan munkahelyi környezetet teremtsünk, ahol nem vonják el a figyelmet a kis, apró bosszúságok, csak a munkájára kelljen koncentrálni. Ha délután szeret dolgozni a fejlesztő, akkor akkor fog, ha el akar menni pingpongozni egy órára, akkor menjen el - mondta Fehér, aki azonban azt is hozzátette cserébe az átlagos magyar munkahelynél többet várnak, azt, hogy állandóan világszínvonalú szolgáltatást tudjanak nyújtani. Ehhez természetesen megfelelő juttatás is kell, hogy párosuljon - tette hozzá a Ustream.tv alapítója.