Mind több kiskereskedelmi vállalkozás ismeri fel és hajlandó megfizetni a professzionális készpénz-logisztikai szolgáltatásban rejlő értékeket - állapítja meg legfrissebb iparági elemzésében a hazai készpénz-logisztikai szektor egyik vezető szereplője, a Brink's Magyarország. A kiskereskedelmi szektorból érkező megbízások értéküket tekintve, 5 százalékkal nőttek az idén.

Ez egy havi mintegy 10 millió forintos készpénzforglmat bonyolító cégnek a szolgáltatás igénybevétele a bevételek alig egy százalékába kerül, miközben egy esetleges támadás, sikkasztás akár a teljes havi árbevétel kiesésével is járhat  - hívja fel a figyelmet Kárpáti Balázs, a Brink's Magyarország vezérigazgatója.

Alapvetően pozitív trendek tapasztalhatók az ATM-kiszolgálási piacon is: bár az ATM-ek száma kismértékben csökkent, ám a hitelintézetek költségcsökkentési kényszere miatt sokkal aktívabb készpénz-optimalizálást várnak el, amely kihívást és forgalombővülést jelent a területen dolgozó cégeknek.

Ugyanakkor a készpénz-logisztikai iparágban a fellendülés továbbra is várat magára. A Brink's becslése szerint a szektor jelenlegi 28-30 milliárd forintos összesített árbevétele 20-25 százalékkal alacsonyabb, mint a válság előtti időkben.