A HVG-nek közadatigényléssel sikerült megtudnia (több mint hat hónap eltelte után), hogy a koronavírus-járvány lassan másfél éve alatt hány lélegeztetőgép jutott  el a magyarországi kórházakba és szociális intézményekbe. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) közlése szerint júliusig 2420 darab - abból a 16 863 darabos gépparkból, amit a kormány a járványra hivatkozva 300 milliárd forintért vásárolt.

A fennmaradó 14 ezer masinát százmilliókért bérelt raktárakban őrzik. Eladni még nem sikerült belőlük, nagyjából ötszáz gépet más országoknak ajándékozott el a kormány. A drágán beszerzett eszközök helyett ma már jóval olcsóbbakkal van tele a piac - jegyezte meg a cikk írója.

A lélegeztetők egyik szállítója az eredetileg közúti fuvarozással - majd 2017-től főtevékenységként számítógépes programozással foglalkozó - Pannon Cargo & Sped Kft. volt, amelynek 2018-ban nulla, 2019-ben 450 ezer forintos forgalma volt. A céggel a külügyi tárca 2020-ban összesen 6 milliárd forint értékű szerződéseket kötött a lélegeztetők szállítására és beüzemelésére. (Érdekesség, hogy a cég neve idén májusban Genexom Kft.-re változott.)

Beüzemelés 1,5 millióért

A gépek beüzemelését a Pannon Cargo a 2020. májusi, eredeti szerződés szerint gépenként 1,5 millió, a 2,7 milliárdos keretösszeg kimerülése utáni hosszabbításban pedig darabonként 862 ezer forintért vállalta. (Míg a beüzemelésre 1,5 milliárdos megbízást kapó Endo Plus Kft. 768 ezer forintos egységárral vállalta a munkát, amiben nemcsak a lélegeztetőgép, hanem egy teljes, monitort és egyéb kiegészítőket tartalmazó szett installálása benne volt.)

Az Okfő HVG-nek adott válasza alapján az intézményellátó összesen 15 123 lélegeztető készüléket vett át a két vállalkozástól, vagyis másfél ezer darab híján a teljes beszerzett mennyiséget beüzemeltették – teljesen feleslegesen, tette hozzá a cikkíró.

4900-szoros nyereségjavulás

A Pannon Cargo nettó árbevétele 2020-ban az előző évi kilencezer-ötszázszorosára, 4,29 milliárd forintra nőtt, míg az eredménye négyezer-kilencszázszorosára, 2,64 milliárd forintra.

A profit háromnegyedét, húszmillió híján kétmilliárd forintot osztalékként ki is vette a cégből a három - cégadatokban látható - tulajdonos: a fuvarozócéget 2017-ben átvevő Martonicz Dániel, a vállalkozásba 2020 augusztusában beszállt, korábban több orvosi diagnosztikai eszközt forgalmazó cégnél is vezető pozíciókat betöltő Szentgróti Csaba, valamint a kettejük 47,5-47,5 százaléknyi tulajdonán felüli öt százalékot birtokló Gyollai János ügyvéd. 

A cég kapcsolatba hozható a külügyminisztérium tavalyi, 50 milliárd forintos kínai vakcinabeszerzését bonyolító gyógyszerkereskedővel, a Danubia Pharmával is. A cégekről bővebben a hvg360-on megjelent cikkben olvashat.