Simák Pál hat évvel ezelőtt pénzügyi vezérigazgató-helyettesként csatlakozott az MKB Bankhoz. 2012 márciusa óta a bank elnök-vezérigazgatója.

A BayernLB 2014. április 1-ével Sebők Andrást, az MKB Bank jelenlegi operációért felelős vezérigazgató-helyettesét bízta meg az elnök-vezérigazgatói feladatok ellátásával. Sebők András 2001 óta dolgozik az MKB-nál, számos területen, így az IT, az operáció és a retail üzleti területeken töltött be korábban vezető pozíciókat. Sebők András mérnök-informatikus diplomával rendelkezik.

"Szeretem az MKB-t"

Simák a Forbes januári számában még arra a kérdésre, hogy szeretne-e három év múlva is az MKB elnök-vezérigazgatói székében ülni, azt mondta: "Szeretnék egy sikeres bankot vezetni. Szeretem az MKB-t, és a nehézségek ellenére is nagy potenciált látok benne. Egyébként három év múlva ön a Forbesnál fog dolgozni? Ha biztos benne, hogy igen, akkor akár megbeszélhetünk egy időpontot. Bízom benne, hogy a helyszín nem változik."


Simák Pál vezetése alatt az MKB Bank működése jelentős mértékben átalakult, amit fémjelez az, hogy stratégiailag meghatározó üzletágai megerősödtek, költségbázisa több mint 20 százalékkal csökkent, folyamati hatékonysága szignifikánsan javult. A bank értékesítette az utóbbi évek veszteségeiben jelentős szerepet játszó román és bolgár érdekeltségeit. Az MKB mára csaknem önfinanszírozó, likviditási helyzete mindvégig stabil maradt, tőkeereje szilárd, amit 16 százalék feletti tőkemegfelelési mutatója is alátámaszt - közölte az MKB.

Stephan Winkelmeier, az MKB Bank felügyelő bizottságának elnöke, a BayernLB vezetőségének tagja a lemondásról: "Nagyon sajnálom, hogy Pál távozik az MKB Bankból. Nagyon nehéz időkben vette át a bank irányítását és nagyon sokat tett annak érdekében, hogy az MKB működése pozitív fordulatot vegyen. Hálával tartozom mindazon eredményért, amelyet a bank első számú vezetőjeként elért."

"Nagy kihívást, izgalmas feladatot jelentett számomra az, hogy új pályára állítsuk az MKB-t. Közös összefogással új stratégiai irányt szabtunk a bank működésének, hatékonyabbá tettük folyamatainkat, és jelentősen javítottuk az önfinanszírozó képességünket. Mindez szilárd alapot biztosít ahhoz, hogy az MKB folytassa az új, hatékony működés eléréséhez vezető utat. Ennek tudatában mondtam igent arra a felkérésre, hogy egy másik magyarországi nagybanknál hasonló kihívást jelentő feladatok kidolgozásának és végrehajtásának irányítója legyek" - nyilatkozta Simák Pál.

"A BayernLB vezetőségének és az MKB Bank felügyelő bizottságának meggyőződése, hogy a bank Sebők András vezetésével és munkatársai támogatásával képes lesz teljesíteni a jövő feladatait, folytatni fogja a bank értékének folyamatos növekedését eredményező stratégiai irányt" - jelentette ki Marcus Kramer, a BayernLB vezetőségének és az MKB felügyelő bizottságának tagja, az MKB felügyelő bizottságának 2014. április 1-ével kinevezett elnöke.