Az elmúlt hónapok azzal teltek Szentgotthárdon, hogy a gyár és a beszállító cégek munkatársai beüzemelték az érkező gépeket, beállították az eszközöket és mérőgépeket, május első hetében pedig a próbagyártás is sikeresen lezajlott - tudatta közleményében Légrádi Edit.

A próbagyártás a gépek beállítása után az 1,6 literes benzinmotor új alkatrészeinek megmunkálásával kezdődött, majd a szerelősoron az alkatrészek összeállítása következett - sorolta.

A munkában, amely a projekt egyik fontos állomása, az Opel/Vauxhall Flex Projekten dolgozó mérnökei és a gyár munkatársai közösen vettek részt. A tapasztalatokat felhasználva a mérnökök a következő hetekben tovább finomítják a gyártási folyamatokat, hogy a decemberre tervezett sorozatgyártás zökkenőmentesen és az elvárt minőségben indulhasson el. Az első motorokat négy európai autógyárba szállították, hogy ott járművekbe építve tovább teszteljék őket - fűzte hozzá a szóvivő.

A Flex Projekt a terveknek megfelelően halad" - idézte a közlemény Solt Tamást a szentgotthárdi gyár igazgatóját, a Flex Motorgyár projekt vezetőjét.

Solt Tamás hangsúlyozta, hogy a gyár készültsége megfelel a május elejére tervezett állapotnak, amit a sikeres próbagyártás is igazol. Ennek megfelelően szerinte nincs akadálya annak, hogy decemberben elindítsák a tervezett három motorcsalád közül az első, az 1.6 literes benzinmotor sorozatgyártását.

Szentgotthárdon folyamatos a projekt indításának előkészítése. Nemcsak a gyártáshoz, hanem a támogató területekre is folyamatosan veszik fel a szükséges munkaerőt. Tavaly 178-cal gyarapodott a gyár létszáma, a következő három év során pedig további több mint 600 ember felvételével számol az Opel - áll a hétfőn kiadott közleményben.

A 2010-ben bejelentett három projektelem közül a második a középkategóriás dízel-motor gyártása jövő év elején, a harmadik a kis kategóriás benzines motoroké pedig 2014-ben indulhat el, válik teljessé a termékcsalád amelynek gyártása flexibilisen, gyorsan új feladatra átállítható gépeken történik - írták.

Az új motorok közös vonása a hatékonyság, a gazdaságosság és az alacsony károsanyag-kibocsájtás. Az új motorgeneráció valamennyi tagja már megfelel az Euro 6-os normának, a rugalmas gyártástechnológiának köszönhetően pedig naprakészen lehet a piaci igényekhez igazítani a termelést.

Az Opel Flex Motorgyár projektjét 2010. szeptemberében Orbán Viktor miniszterelnök és Reinald Hoben, az Opel/Vauxhall akkori alelnöke közösen jelentette be. Az alapkövet 2011 márciusában lerakták, majd szeptemberben már tető alatt állt a 30 ezer négyzetméteres csarnok, amellyel a meglévő gyártóhelyszínt bővítették ki, helyet adva az új projekthez szükséges gépsoroknak. A sorozatgyártás a tervek szerint az idén decemberben indul meg Szentgotthárdon - tájékoztatott Légrádi Edit.

QP | Quality Placement