Már 6-7 bank kínál kiemelten forint lakáshitel terméket, ami jól mutatja a piac feléledését - hangsúlyozta Nagy Márton, a pénzügyi stabilitási szakterület helyettes vezetője a jegybank legfrissebb hitelezési felmérését bemutató tájékoztatón.

A helyzeten tovább javíthat az MNB jelzáloglevél-vásárlási programja (február 9.). Mint Nagy kifejtette: ha a piac likvidebbé válik, csökken a jelzáloglevelek kamata, ami lehetővé teszi a bankok számára, hogy hosszabb kamatperiódust alkalmazzanak, és az árakat tovább mérsékeljék. (A jegybanki vásárlás konkrét feltételei február végén derülnek majd ki.) Mint kiderült, a jegybank csak addig lesz jelen ezen a piacon, míg nem válik elég élénkké a forgalom.

A potenciális adósok lelkesedése azért még korai lenne, az enyhítés ugyanis kizárólag a kamatok terén érvényesül. A nem árjellegű feltételek tavaly is szigorúak maradtak és ezen a téren nem is terveznek enyhítést a továbbiakban sem a bankok. Persze ezt a devizahitelezés korlátozásaként ismertté vált márciusban hatályba lépő új rendelkezések sem nagyon teszik lehetővé. Ekkortól lépnek be a devizanemektől függő hitelhányadra vonatkozó előírások a jelzálog-, illetve a gépjármű-hiteleknél.

A lakossági hitelpiacot segítheti, hogy 2009 negyedik negyedévében a háztartási hitelportfólió romlása mérséklődött. Ehhez - mint az MNB célzott vizsgálatának eredménye is jól mutatja - jelentősen hozzájárultak a pénzintézetek adóssegítő programjai. A bankok az ügyfelek fizetőképességének helyreállítását elsősorban a futamidő hosszabbításával és a törlesztőterhek átmeneti (jellemzően 6-12 hónapos), jelentős enyhítésével kívánták elérni. A válaszok alapján megállapítható, hogy a bankok háztartási hitelállományuk átlagosan 2-5 százalékát strukturálták át. Ezek az ügyletek pedig meglehetősen sikeresek voltak. Az előző év végéig ugyanis 80-90 százalékos arányban sikerült az újbóli fizetési késedelembe esést elkerülni.

Úgy tűnik viszont, hogy a helyzet csak a lakáshiteleknél javul. A fogyasztási kölcsönöket még mindig szűk marokkal mérik a bankok, a vállalatoknél pedig szinte csak az kap hitelt, amelynek erre tulajdonképpen nincs is szüksége.