Bár számos jeles nemzeti és egyházi ünnepet tartanak ezekben a napokban-hetekben az országban, a kazincbarcikaiak életében ezen kívül még egy fontos esemény történt, amelyre az egész kisváros már hosszú évek óta várt. Megnyitott a településen a McDonald's gyorsétteremlánc egysége. A város lakóinak azelőtt Miskolcig kellett utazni, ha meg akarták kóstolni a Big Macet vagy a többi legendás szendvicset, desszertet vagy éppen a kávékat az étlapról, a gyerekeknek szóló menüről nem is beszélve. 

Az esemény olyannyira fontos a város életében, hogy a megnyitóról a polgármester, Szitka Péter is beszámolt közösségi oldalán. Ő és két alpolgármestere együtt közölték a lakossággal, hogy most már látogathatják az hamburgerezőt. 

Az első magyarországi Meki 1988-ban nyílt meg a Régi Posta utcában. A cég rendszeresen felülvizsgálja éttermeit, a veszteséges egységeket bezárják. A turisztikailag frekventált helyeken és nagyvárosok bevásárlóközpontjaiban viszont nyitnak újabb egységeket is.

A londoni bejegyzésű McDonald’s Europe Limited 2019. február 15-én üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a McDonald’s magyar leánycégben lévő tulajdoni érdekeltségének, a McDonald’s Magyarország Kft.-nek a Scheer Sándorra történő átruházásáról. Egy másik borsodi kisvárosban, Ózdon tavaly decemberben nyílt meg a Meki, az ott lakók is évek óta várták már az étterem átadását, amelynek megnyitásán szintén ott volt a település teljes vezetősége.