Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) újabb egy évre − a márciustól jövő február végéig tartó időszakra − összesen 216 millió orvosi vény gyártására és szállítására írt ki közbeszerzési eljárást. A 215,5 millió általános és 500 ezer darab szemészeti vényt (a teljes mennyiség a teljesítés során még legfeljebb 20 százalékkal bővülhet) a nyertesnek magának vagy alvállalkozó igénybevételével kell kiszállítania majd az orvosokhoz.

Jelenleg (tavaly januártól tizennégy hónapig) a budapesti székhelyű Szenzor Számítóközpont Kft. állítja elő a recepteket a korábbi beszállító Állami Nyomda Nyrt. helyett. A munkát közbeszerzésen nyerte el a cég, a vásárlást az OEP finanszírozza. A Szenzor 249 millió általános és egymillió szemészeti vény nyomdai gyártását vállalta 278,1 millió forintért, a mennyiség opcionálisan 10 százalékkal bővülhet a szerződés ideje alatt.

Két gyártó rúgott eddig csak labdába

A jelenlegi szállító Szenzor állította elő 1995-től (1996 és 1998 kivételével) 2005 elejéig a vényeket, a közbenső években pedig az Állami Nyomda a Pénzjegynyomdával közösen. 2005 márciusától 2010 végéig ismét az Állami Nyomda szállíthatott ilyen speciális biztonsági nyomtatványokat az OEP-nek. A nyomda hat évvel ezelőtt összesen 384 millió darab nyomtatására nyert el megbízást, két évre 355,2 millió forint értékben. A 2005-ben bevezetett EU-konform vényekből azonban a vártnál nagyobb mennyiségekben rendeltek az orvosok, ezért 126 millió darabos pótrendelést is kapott a cég, 111,8 millió forintért. A következő szerződése 2007 februárja és 2009 februárja között volt hatályban, ez 509 millió recept gyártására szólt 488,6 millió forintért. Ezt követően 2010 végéig tartó megbízást nyert el az Állami Nyomda, 452 millió vényre, 471,9 millió forintért.

Az OEP adatai szerint Magyarországon jelenleg évente 150 millió receptet váltanak ki a betegek. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár tavaly novemberben beszélt arról, hogy 2012-ben bevezetik az elektronikus vényeket, ám részleteket nem közölt. Ez a rendszer is uniós fejlesztési források felhasználásával jöhet létre - tudtuk meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságától. "Az előkészítés, tervezés folyamatban van, de a forrásallokáció a legidőigényesebb feladat ennél a projektnél is. Első körben a rendszer élesbe állításához szükséges egyeztetések, jogszabályalkotás és a csatlakozáshoz szükséges interface megoldások kialakítására kerül sor." A bevezetés folyamatosan történhet, az első éles csatlakozásokra és felhasználásra (orvosok, patikák, OEP) már ez évben sor kerülhet - közölte az államtitkárság.

A szükséges szoftverfejlesztés költségei nagyjából azonosak, mint az egy év alatt felhasznált papír alapú receptek nyomtatási költsége. A fenntartásé pedig - amely az amortizációs hányad, fenntartó fejlesztések, licenszkövetés, üzemeltetés és támogatás költségeiből tevődik össze - éves szinten a rendszer bekerülési költségeinek 35-40 százalékára tehető - válaszolta kérdésünkre az államtitkárság.

Az Origo korábban azt írta az államtitkárságra hivatkozva, hogy leginkább az elektronikus repülőjegyhez lehet hasonlítani az e-vényt. Azt akár ki is lehet majd nyomtatni, de a jövőben nem a papír, hanem az e-recept számít majd "hiteles dokumentum"-nak. A betegeknek a patikákban igazolniuk kell a személyazonosságukat, amikor kiváltják a "receptet".

Az új vénytenderen azok a cégek tehetnek ajánlatot, amelyek fel tudnak mutatni 2010-ben és 2011-ben összesen legalább bruttó 200 millió forint értékű vagy 80 millió darab, A4 méretűnek megfelelő, biztonsági védelemmel ellátott nyomdaipari termék előállítására vonatkozó referenciát. Emellett a dokumentációban megadottaknak megfelelő mintavényeket kell csatolniuk ajánlatukban a pályázóknak, akiknek a gyártáshoz megfelelő minőségbiztosítási tanúsítványokkal és nyomdai kapacitással is rendelkezniük kell. Az ajánlatok közül a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást benyújtóval kötnek majd szerződést, várhatóan március elsején. Az ajánlattételi határidő február elsején jár le.

 

QP | Quality Placement