A Banco Popolare 1,5 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre. A tíz fiókkal rendelkező bank a közlemény szerint a tőkepótlással hitelezési tevékenységét szeretné növelni tradicionális - kis- és középvállalati, valamint lakossági - ügyfélkörében.

A Banco Popolare 2007-ben, a maláj tulajdonban levő IC Bank megvételével lépett be a magyar piacra. Az új tulajdonos jelentős növekedést tervezett, az olasz anyabank több alkalommal is alaptőkét emelt, továbbá alárendelt kölcsöntőkét is nyújtott a magyarországi leánybanknak.

A bank 2010-ben 1,05 milliárd forint mérleg szerinti veszteséget könyvelt el közel 48 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett, 2010 végén jegyzett tőkéje 5,815 milliárd, saját tőkéje 6,551 milliárd forint volt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2011. december 13-ra datált, de csak 2012. március 5-én publikált határozatában felügyeleti intézkedést gyakorolt a hitelintézettel szemben a társaság átfogó ellenőrzése nyomán.

A felügyelet határozatában egyebek között arra szólította fel a bankot, hogy vezessen a jogszabályoknak megfelelő nyilvántartást az átstrukturáltnak minősülő ügyletekről, végezze el azok aktuális helyzetnek megfelelő átminősítését és számolja el a szükséges mértékű értékvesztést. A határozat nem publikált indoklásában a felügyelet konkrét ügyleteket is megjelölt ennek kapcsán. A PSZÁF felhívta a bankot arra is, hogy a jogszabályi előírások szerint végezze az ingatlannal fedezett kitettségek súlyozását, készítse el a belső tőkemegfelelési folyamat módszertanát és eljárásrendjét rögzítő szabályzatokat.

Tavaly magyar és olasz lapok is arról számoltak be, hogy eladó a Banco Popolare magyarországi érdekeltsége. Az Il Sole 24 Ore című lap azt írta, hogy az olaszok a magyar mellett a horvátországi leánybank eladását is tervbe vették. A Napi Gazdaság tavaly januárban arról számolt be, hogy az olasz pénzintézet iránt négy hazai befektető csoport is érdeklődik, s a komoly érdeklődők között van a Wallis-csoport is.