Megszavazta kedden az Országgyűlés azt a hulladékgazdálkodási törvénycsomagot, amelynek értelmében kötelező lesz visszaváltani az italcsomagolásokat, a PET-palackokat, az alumínium és papír italos dobozokat is - írta közleményében a Greenpeace Magyarország.

A zöldszervezet azt várja a kormánytól, hogy kormányrendeletben garantálja: a visszaváltott italcsomagolások nagy arányban újrahasznosításra kerüljenek, illetve egyre nagyobb arányban legyen kötelező azok újratöltése is - idézte a közleményt a 444.hu.

Sok európai országban már bevezették a visszaváltási díjat az egyszer használatos italcsomagolásokra. A magyar kormányrendelet várhatóan 2023. július 1-től lépteti majd életbe a kötelező visszaváltási díjas rendszert. A kormány 2020 februárjában meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve alapján a visszaváltási rendszert az üveg- és műanyag palackokra, valamint a fémdobozokra írná elő.

A parlament által ma elfogadott törvényjavaslatot ugyanakkor nem találja kellőképpen ambiciózusnak a zöld szervezet. A klíma- és ökológiai válság jelenlegi fázisában ennél jóval bátrabb, a valódi fenntarthatóság irányába mutató lépésekre van szükség - véli a Greepeace Magyarország.

A törvény lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy összevonja és koncesszióba adja a hulladékkezelés teljes rendszerét. A kiválasztandó egyetlen cég jogosult lenne az országos szemétdíjakra, a hulladékkezeléssel kapcsolatos egyéb, hatóságilag megállapított tarifákon számlázott bevételekre és az általa eladott hulladék ellenértékére. Egy új, mesterséges monopóliumot hoznának létre az országban, ami megkapná egész Magyarország hulladékgazdálkodásának megszervezését. Az állam döntené el, hogy hosszútávra ki kapja ezt lehetőséget - írta korábban a Szabad Európa hírportál, amelynek a Mol Nyrt. olajipari vállalat nem cáfolta, hogy érdeklődik a hulladékkezelés átvétele iránt (amely százmilliárdos piacot jelent).