A Flex - azaz rugalmas - motorgyárként emlegetett üzemben ugyanazokon a gyártósorokon három különböző motorcsalád készül majd, ezek első tagja az 1,6 literes benzines motor. A teljesen új tervezésű négyhengeres, közvetlen benzin-befecskendezéses (SIDI = Spark Ignited Direct Injection) sorozat első tagja az 1,6 SIDII Ecotec Turbo, amelynek nyomatéka 33 százalékkal nagyobb típuselődjéhez képest, fogyasztása és szén-dioxid-kibocsátása viszont akár 13 százalékkal mérsékeltebb.
Az új motor hamarosan a piacon is megjelenik az Opel termékkínálatában.

A motorcsalád első tagjának sorozatgyártását rövidesen követi a dízel-változat, majd a tervek szerint jövő év derekán a harmadik motorcsalád, a kisebb benzinmotorok gyártását kezdik meg Szentgotthárdon.

Az új motorgyár alapkövét 2011 márciusában tették le, és 2012 májusában indult a motorok próbagyártása. A teljes felfutás után a gyár évi félmillió motor gyártására lesz képes.

A Flex gyár építésével az Opel 500 millió eurós beruházást valósított meg Szentgotthárdon, 800 új munkahelyet teremtve, eddig több mint 300 dolgozót vettek már fel.