A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A Kapuvári Hús Zrt. "f. a." és a Kapuvári Bacon Kft. "f. a." ingatlanjaira és gépeire közös és egyeztetett eljárásban keresnek vevőt, a felszámolást a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi, és most fordul elő először, hogy a "kiárusítást" piaci szereplőknek hirdették meg − ellentétben az első ilyen jellegű Malév-felszámolással.

A cél a patinás húsüzem újraindítása, ezért a "csomag" tartalmazza az elmúlt években megvalósított beruházások kimondottan piac- és versenyképes termékek előállítására alkalmas modern technológiáját is − mondta a Napi Gazdaságnak Jendrolovics Pál felszámolóbiztos. A tavaly év végén leállt húsüzem hitelezői igényei meghaladják a 8 milliárd forintot: a banki kölcsönök 2,5, a járulékok és adók 1,5, a beszállítóknak ki nem fizetett számlák pedig 3,4 milliárd forintot tesznek ki.

Mivel az állam a kereskedelmi banki hitelek egy részére is garanciát vállalt, a felszámolás költségvetési hatása jóval meghaladja majd a NAV által követelt 1,5 milliárd forintot. A követelések − amelyek nagyságrendje legfeljebb 750 millió forint lehet − behajtása folyik, az adósok gazdasági helyzete miatt az igények érvényesítése több esetben problémás, néhány ügyben pedig várhatóan a bíróságok döntenek majd. A hatósági vizsgálatok első fokon lezárultak és jelentős adókat érintő megállapításokat tettek az érintettek. Bizonyos kérdésekben büntetőeljárások is indultak, illetve folyamatban vannak, ezen ügyek azonban a vagyonértékesítést nem befolyásolják, nem jelentenek sem kötelezettséget, sem korlátozást a befektető számára.